Згарище замість екосистеми: на Одещині горів унікальний Тарутинський степ

Тарутинський степ – це унікальний ландшафтний заказник в Одеській області, який зараз виглядає як попелище – тисячі гектарів вигорілої трави і землі. Пожежа знищила екосистему, яка включає більше сотні біовидов флори і фауни. Саме про це розповів еколог, керівник наукового відділу Національного природного парку «Тузловські лимани» Іван Русєв газеті «Експрес».

Унікальність Тарутинського степу на сьогодні полягає в тому, що 99% степів України зникли. Їх залишилося тільки два – Тарутинський і Асканія-Нова. Серед тварин, що мешкають на цих територіях, майже 40 видів занесені до Червоної книги України. Наприклад, популяція мишовки степової є однією з вимираючих в країні. Тільки тут досі збереглися рідкісні види степових птахів. За словами еколога шість тисяч гектарів заповідної території Тарутинської степи і прилеглої дикого степу просто вигоріли дотла, вогонь спопелив сотні видів флори і фауни. Ця пожежа понесла за собою збитки на десятки мільйонів гривень. Найбільше від такої пожежі постраждали комахи із загону лускокрилих або просто метелики, які переживають зиму в покладах або в траві. Наприклад, метелики махаона. Їх лялечки кріпляться до стебел трав і зимують на землі, і тільки в квітні з них можуть з’явиться прекрасні метелики. Але зараз цього може не статися, тому що майже всі вони згоріли.

«Також масово загинули дрібні ссавці – миші-полівки, бурозубки. Вигоріли коріння рослин, в яких вже почався вегетативний період. Птахи втратили кормову базу, адже ящірки, дрібні гризуни, комахи також загинули. Загалом, знищено екосистему, яка включає понад 100 біовідів флори і фауни», – розповідає еколог Іван Русєв.

На питання чому ж так сталося і хто до цього причетний пан Русєв відповів, що результатів розслідування на даний момент ще немає. Однак, у нього є своя версія, що підпалювали, аби підготувати територію для оранки.

«Таке вже було в 2016 році, коли Міноборона уклала угоди з фермерами на оранку цих земель, посилаючись на указ ще з 1946 року, яким вони були виділені для полігону. Ще вкінці 1990-х років полігон фактично перестали використовувати. У 2005 році вирішили його ліквідувати, але з тих пір продовжується протистояння між Тарутинський райадміністрацією і Міністерством оборони за право розпоряджатися землями. Тривають судові розгляди, але ситуація знову виходить з-під контролю», – пояснює він.

Щоб хоч якось зберегти природу цієї унікальної зони, Іван Русєв з колегами подали в Міністерство екології проект створення Національного парку «Тарутинський степ» – тільки цей статус дозволить протидіяти випасу худоби і розорювання.

Статус національного дозволить проводити наукові і рекреаційні дослідження, а на території парку постійно чергуватимуть працівники Державної служби охорони.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *