Ризиковане землеробство: на Одещині зрошують лише 20% земель від необхідного – БУВР

Прес-конференція з нагоди відзначеня Всесвітнього Дня Води
відбулась 20 березня в Одесі, у Басейновому управлінні водних ресурсів річок Причорномор’я та нижнього Дунаю.

Начальник БУВР Василь Потоп ознайомив предствників регіональних ЗМІ з процесом переформатуванння структури водогосподарських організацій, про початок роботи щодо складання основної мети реформи та які вимоги має Європейська рамкова директива, а саме розробка плану управління річковим басейном та інтргрований підхід для управління басейнами річок. Також Василь Іванович зупинився на ролі Басейнових рад щодо впровадження інтегровановаго управління водними ресурсами.
Проректор Одеського екологічного університету Юрій Тучковенко висвітлив екологічні проблеми водних ресурсів Одещини.

Про забезпечення питною водою сільських населених пунктів півдня Одеської області, будівництво та перспективи розвитку групових водогонів розказав Георгій Бузіян, директор об’єднаної дирекції будівництва водогосподарських систем.
Тема меліоративного фонду області, як складного комплексу гідротехнічних споруд була озвучена Іваном Кічуком. Він розповів про проблеми меліоративних земель, яких налічується в області 226 тисяч га, проте полив здійснюється лише на 50 тисячах га, так як внутрішньогосподарська мережа, яка збереглася з радянських часів була зруйнована при реформування сільського господарства України, а та що залишилася – перейшла у комунальну власність громад, котрі були не в змозі її підтримувати та оновлювати. Значно гальмує розширення площ поливу відсутність поливальних машин.

Відсутній полив на окремих ділянках через неякісну воду в джерелах зрошення, а також відсутність водогосподарської мережі на площі 78 тисяч га, – вони не спроможні отримувати воду через відсутність на полях внутрішньої господарської мережі. Ця ситуація прослідковується перш за все, у південній частині Одещини, починаючи від Біляївки і закінчуючи Рені, Кілійським та Болградським районами”, – розповів Іван Дмитрович.

Додалися проблеми і з початку 2019 року: перш за все, через новий порядок, прийнятий НКРЕ для забезпечення електроенергією, що спричинило збільшення послуг: вартість зрошення, а саме 1 кубометру води зросла у 3,7 рази, насамперед, за рахунок відміни багатотарифного обліку.

потоп

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *