Хурму, гранат та інжир вирощують… в Овідіополі

Юрій Дубинчук з Овідіополя на Одещині вже сьомий рік поспіль вирощує та реалізує саджанці екзотичних акліматизованих для України рослини: хурми, гранату, інжиру, актинідії та інших.

Багато ідей власник фірми «Азіміна» Юрій Дубинчук черпає у американців та китайців. Сам селекцію не проводять. Проте знаходять селекціонерів по світу, купує у них найцікавіші екземпляри рослин, пише shotam.info.

«Ми не тримаємо великих полів. Ті види рослин, які з командою вирощуємо — потрібно оберігати від перезапилення, щоб зберегти сорт. Ділянки з саджанцями у відкритому ґрунті розкидані по Україні. Акліматизуємо і вирощуємо рослини у шести зонах. Більшість розташовуються в Одеські області. Проте є і в Київській, Харківській та Полтавській областях. Дещо вирощуємо у вегетаріях», — розповідає Юрій Дубинчук.

гранат

На своїх плантаціях він роками вирощує екзотичні рослини. Наприклад, дерево азіміну в Україні культивує протягом 25 років. За словами підприємця, з кожним роком зацікавленість у цій культурі зростає.

Також має 30 сортів інжиру, що були обрані з понад 150 видів з Європи і Китаю, які змогли акліматизуватися в погодних умовах України.

Нещодавно фірми Юрія почала вирощувати цитрусові у відкритому ґрунті. Уже два роки збирають плоди з дерев мандарина. Акліматизовані рослини витримують морози до мінус 17ºС. Також є гранати у відкритому ґрунті, які витримують до мінус 15ºС.

«Існують десятки видів цитрусових. Ми вирощуємо рослину кумкват. Він плодоносить двічі на рік. Його вартість у магазинах сягає 400 грн/кг», — ділиться підприємець.

Окрім екзотичних рослин у так званих вегетаріях тут цілий рік вирощують баклажани, томати і перець.

«Це розробка київського фізика, спроектована ще у 1955 році. Не зовсім традиційна теплиця, яка максимально зберігає тепло, створює найкращі умови для рослин, завдяки накопиченню в ній вуглекислого газу. Розміри вегетерія сягають до 100 м². Кількість урожаю у вегетаріях перевищує тепличну норму в 5 разів», — розповідає одеський садівник.

гранат

За словами підприємця, такі теплиці не потрібно опалювати. Взимку приміщення самостійно прогрівається завдяки розміщенню конструкції. Крім того, унікальна закрита система вентиляції допомагає не видувати провітрюванням із приміщення азот та вуглекислий газ, який накопичується там. Для додаткового освітлення взимку садівник радить використовувати Led-освітлення.

У планах Юрія Дубинчука — розширити асортимент та вийти на рівень експорту рослин за кордон. В такому разі прибутки вдасться збільшити мінімум втричі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *