В Лиманській ОТГ грейдерують місцеві дороги

Лиманська сільська рада завершує профілювання ґрунтових доріг: грейдерування здійснює власними силами.

Через вщент розбиту трасу дістатися з Татарбунар до центру громади, в село Лиман, – вкрай складно. Тому кілька років тому місцева влада за допомогою фермерів проклала допоміжний ґрунтовий шлях. Зараз на ньому завершують відновлювальні роботи – виправляють профіль дороги грейдером та ущільнюють дорожнім катком. Ця тимчасова дорога проходить паралельно з основною, якою зараз рухатись досить важко – вона практично вся у суцільних вибоїнах, асфальту майже не залишилось.

Голова Лиманської ОТГ Василь Резніченко розповідає: цього року внутрішні шляхи громади довелося грейдерувати знову, бо вантажівки розбили вже і їх.

Ми нарізали цю дорогу ще років 3-4 тому, щоб люди хоч якось могли їхати до Татарбунар, бо взагалі рухатись було неможливо. Тоді з фермерами була розмова, вони віддали частину своїх земель, і після збирання врожаю ми її прогрейдерували. Раніше вони ці ділянки засівали, і я розумію, що для фермера віддати шматок землі це досить сутужно, тому вдячний їм, що пішли мені назустріч. Люди просили – хоч таку дорогу дайте. І ми її тоді зробили. Сьогодні ми її просто підтримуємо. Що таке підтримуємо? Щоб ви розуміли, треба десь 1,5 тонни солярки, щоб її порівняти, – підняти технікою верхній шар грунту, а  потім щільно закатати. Але вона буде зручна, гладенька, вже можна не ламати машину розбитим шляхом, а з’їхати поруч, і за хвилин 30 бути в Лимані”, – розповів Василь Іванович.

грейдер

Тим часом, про виділення коштів у сумі 65 мільйонів гривень на ремонт основної траси Білолісся-Расейка минулого тижня заявив голова Одеської ОДА Максим Степанов, коли відвідував Татарбунари. Фінансування надійде з обласного бюджету, роботи обіцяють розпочати ближчим часом.

Проектно-кошторисну документацію на цей проект Лиманська ОТГ виготовила за власні кошти ще у 2018 році.  Тож сподіваються на те, що автошлях відремонтують за рік-два, каже голова об’єднаної громади.

Між тим, на якісне будівництво нової дороги тривалий час чекають всі жителі Лиманської громади. Власних коштів на це в місцевій скарбниці не вистачає. А від того, чи буде прокладений шлях до унікальних курортів Расейка та Катранка, залежить подальший розвиток ОТГ: наповнення місцевого бюджету, приток туристів, створення робочих місць, створення нової інфраструктури і, нарешті, якість життя кожного мешканця.

Тут чітко розуміють майбутні перспективи, які відкриє дорога до рекреаційної зони. Піщане узбережжя унікальних Тузлівських лиманів, екологічно чисті пляжі, цілющі грязі і віддаленість від промислової зони роблять цю територію привабливою для інвестицій та зростання економіки.

А якщо взяти до уваги, що через окупований Крим курорти Одещини приймають на відпочинок все більше українців, то можна сподіватися на потужний розвиток не лише туристичної сфери, а й всього куточку Бесарабії. Потенціал якого невичерпний.

Лиманська ОТГ

грейдерАвтор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *