Провокація не вдалася: одеські болгари відкидають звинувачення в сепаратизмі

Представники громадської організації “Българско Народно събрание” обурені ствердженнями про те, що болгарський народ, що компактно проживає на півдні Одещини, нібито має проросійські настрої і зв’язки з Росією. 

Напередодні таку заяву оприлюднив директор ГО “Центр міжнародної безпеки” Валерій Кравченко. В ефірі “Радіо Свобода” експерт говорив про прихований сепаратизм, і навів приклад Одеської області, а саме Бесарабії, де компактно проживають національні меншини.

“Є регіон, який називається Буджак. Це дев’ять районів за Дністровським лиманом, які об’єднані з іншою Одеською областю всього двома мостами, тобто великий ризик проведення терористичних актів, відрізання взагалі цього регіону. Там є вплив реально російський, багато нацменшин. Наприклад, ми заміряли підтримку НАТО – якщо по Одесі можемо казати, що приблизно 10-15% підтримують, цей маркер, то по Буджаку, по Ізмаїлу це 5%.(…)Ми неодноразово чули, що певні зв’язки з Росією, російські настрої у них присутні», — заявив Кравченко.

болгарці

 

 

болгарці

болгарці

Заявою експерта обурилися місцеві активісти-болгарці. Валерій Твердовський, лідер громадської організації “Българско Народно събрание”, вважає висловлювання керівника “Центру міжнародної безпеки” безпідставними і такими, що мають ознаки міжетнічної ворожнечі.

Це якісь провокатори, які навмисно відволікають людей від справжніх проблем, що відбуваються в державі. Ми, болгари, живучи на Україні, не вважаємо себе не-українцями. Ми не дивимось в бік Болгарії чи Росії, – хоча б тому, що поряд з нами, наприклад, Молдова й Румунія. Я не політик, я громадський діяч. Ми запрошуємо всіх до нас на Бесарабію, у Буджак, щоб подивилися, чим займаються наші люди. Їм не до політики, не до сепаратизму, бо люди ледь виживають, молодь виїжджає на заробітки. Про НАТО запитайте когось – вам в селах не скажуть навіть, що означає ця абревіатура! Тому говорити про сепаратизм серед болгар – не те щоб неправильно, це зайвий раз розпалює конфлікти і міжнаціональну ворожнечу”, – переконаний пан Валерій.

У громадській організації кажуть: болгарці, що компактно мешкають на півдні Одещини, не вважають себе діаспорою, а саме корінним населенням України. Адже їхні предки приїхали на Бесарабію 230 років тому, рятуючись від турецького іга. Далі ці землі відвоювала царська Росія, після неї вони належали Румунії, а вже пізніше – радянській, а потім і незалежній Україні.

Голова Третейської ради ГО “Българско Народно събрание”, депутат Одеської обласної ради Трифон Антов переконаний: болгари сьогодні трудяться задля розвитку України, бо тут народились і люблять свій край.

На цій землі поховані кілька поколінь наших предків. Ми вже давно не діаспора. Ми – українці, але болгарської національності, – каже Трифон Антов. – Ми працюємо на цій землі, поважаємо закони держави, а нас знову намагаються ділити, роз’єднувати, зневажати… Навіщо такі речі писати? Більшість з нас вболіває за свою державу. А наша держава – Україна”.

Депутат облради Трифон Антов згоден, що окремі політики, – серед яких і народні депутати від Бесарабії, – не приховують своїх проросійських настроїв, бо часто-густо не голосують за українські закони. Але через їхню позицію не має страждати увесь болгарський народ, з яким їх асоціюють:

“Те, як себе поводять окремі політики, за національністю болгари, які представляють нашу державу у Верховній Раді – ми за них не відповідаємо. А в основному наше болгарське населення, що мешкає в Бесарабії, переживає за свою батьківщину – Україну, і робить більше для неї деколи справ, ніж ті, хто висловлюється з трибун Верховної Ради”, – резюмує пан Антов.

Трифон

Ми на Бесарабії живемо всі дружно, у нас понад 120 національностей, і це приклад для всієї України, – додає засновник ГО “Българско Народно събрание в Украйна” Валерій Твердовський. – Серед членів нашої громадської організації є не тільки болгари, а й українці, вірмени, білоруси, грузини. Не варто нас принижувати, інакше будемо змушені звертатись з вимогами про спростування у безпідставних звинуваченнях”.

Автор – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *