“Горіхова мафія” чи корупція на митниці: хто заважає працювати “білим” компаніям

Компанія «Маллаті», власник відомої українському споживачеві ТМ LIZA, потрапило у поле зору Одеської митниці, як черговий учасник «горіхового скандалу»

корупція на митниці

 

«Я не розумію, чому роздмухують такий ажіотаж навколо експорту горіхів, ми з початку сезону продали лише одну машину. Але, кому цікаві  наші  труднощі? Окремі співробітники митниці вважають, що «надприбутками» потрібно ділитися », – говорить Віталій Макєєв, керівник компанії « Маллаті ».

.

Прокуратура Одеської Області,

Головне управління ДФС в Одеській області

СКАРГА

Прошу Вас розібратися у ситуації, що склалася із ПП «Маллаті», а саме зі свавіллям та беззаконням, яке творяться на Одеській митниці …

З початку року, контейнера ПП «Маллаті», в порушення Постанови КМУ № 467 від 23.05.2012 «Про затвердження вичерпного Переліку підстав, за наявності якіх может проводитись огляд (Переогляд) товарів, транспортних ЗАСОБІВ комерційного призначення органами доходів и зборів України»  зазнали повного огляду з боку працівників митниці.

Ці огляди здійснюються з метою вимагання грошових коштів, а саме, при огляді 11.01.2019 року експортного контейнера з товаром на волоський горіх для митного оформлення декларації МД №000129 від 08.01.2019 року, інспектор Андрющенко Віктор заявив, що система огляду проста: «якщо нічого не виявлено – це 20 $, якщо щось не так, то від 300 $ і вище ».

16 січня 2019 року за митне оформлення 3-х контейнерів на імпорт по МД000888, МД000889 і МД000890 були проведені чергові повні огляди товарів. Я, Макєєв Віталій Юрійович, подзвонив на Євротермінал і переговорив зі старшим зміни Довженко В’ячеславом. Нагадав йому про Постанову КМУ № 467 від 23.05.2012 «Про затвердження вичерпного Переліку підстав, за наявності яких може проводитись огляд (Переогляд) товарів, транспортних ЗАСОБІВ комерційного призначення органами доходів і зборів України» та про порушення наших прав. На що він відповів, що нічим допомогти не може, такі реалії сьогоднішніх днів. Інспектор, який проводив вищевказані огляди імпортних товарів, Рахнянський В’ячеслав Анатолійович, також натякав на отримання 20 $ за огляд кожного контейнера.

«Систематичні натяки на отримання хабарів з боку працівників митниці та постійне створення нових корупційних схем ні  для кого є таємницею !!! На сьогодні, на жаль, на українському ринку імпорту-експорту існує три типи компаній: чорні, білі та сірі. Ми абсолютно біла компанія. З 2005 року, за всю історію оглядів, митники не виявили у нас жодного правопорушення. І, тим не менш, нам натякали на хабаря. А коли ми відмовилися «домовлятися», нам «організували» повний огляд контейнерів, з усіма фінансовими витратами на подачу контейнера, розвантаження й завантаження, при цьому ми ще втрачаємо гроші на те, що зривається контракт. Виходить, що нас ставлять у такі умови, щоб ми почали платити. Після того, як під час огляду нічого кримінального не виявили, в.о. начальника одеської митниці Тупальський, з  надуманої  причини, зупинив експорт горіха », – пояснює Віталій Макєєв

Фірмі «Маллаті» надали Постанову №2019 / 021 «Про призупинення митного оформлення товарів, що містять об’єкт права інтелектуальної власності відповідно статті 399 МКУ». Суть претензії митниці полягає в тому, що компанія «Маллаті» порушила права інтелектуальної власності громадян Грицая А.Ж. і Чернея І.К., яка охороняється патентом України № 92463, зареєстрованому в Державному реєстрі патентів України в 2014 році.

«Ми, дійсно, не маємо ніякого відношення до даного патенту. У нас є свій, зареєстрований в Держреєстрі, патент №100597 від 27.07.2015 року. Це діючий документ, який підтверджує наші права перевозити горіхи у подібній упаковці.

корупція на митниці

Уявіть собі, що Ви прийшли до держустанови, пред’явили паспорт із фото та печаткою, а Вам кажуть, що це не Ви, а якась інша, схожа на Вас людина. Хіба мало хто на кого схожий?

Нам сказали, що наш патент не зареєстрований у митному реєстрі, так ми і не зобов’язані цього робити. За діючими нормами, ми повинні надати патент разом з пакетом документів при проходженні  митного контролю, що й було зроблено. Я задаю резонне питання, чому раніше наші вантажі  пропускали через кордон без проблем? Що змінилося?

Призначили нового в.о. начальника Одеської митниці  Тупальського  Сергія Васильовича, який, за словами його підлеглих, одноосібно вирішує випускати або не випускати машину з товаром на експорт. Хочу зауважити, що пан Тупальський не йде на прямий контакт, та і з завидною постійністю ігнорує мої дзвінки.

Таким чином, ми маємо корупційну  схему  і змову керівництва митниці  з власниками, які зареєстрували свої права у митному реєстрі. Подібні ситуації  вже виникали і з іншими компаніями в грудні 2018 року, мабуть, тепер наша черга », – розповів Віталій Макєєв нашому кореспонденту.

Тільки на Одеській митниці рішення випускати машину з товаром на експорт приймає особисто в.о. начальника Одеської митниці ДФС Тупальський Сергій Васильович. Такого неподобства на інших митницях, в Ужгороді чи у Львові не відбувається.

Дані дії начальника митниці заважають нашій підприємницькій діяльності, ми несемо додаткові витрати, які нам ніхто не відшкодовує.

Відзначимо, що подібні випадки почали відбуватися не тільки зараз, і не тільки з фірмою «Маллаті»

«Коли нормальна фірма виходить на ринок експорту волоського горіха і оформляє вантаж на митниці, то там відразу з’являються працівники СБУ, податкової міліції, відділ по боротьбі  з контрабандою. І починається пресинг по повній програмі», – розповідає Володимир Чуба, засновник компанії-експортера “Укр-Волант”. – «Якщо директор знає законодавство краще їх всіх – є варіант пройти митницю. Але, потім будуть перевірки і кримінальні справи. Якщо директор не боїться і йде на війну з ними, він виживає і працює далі. Таких сьогодні в Україні 5-6. Їх вже не чіпають, знають що марно. Решта не хочуть проблем, бояться, і йдуть в схеми. Це і є завдання правоохоронців – загнати всіх в схеми»  (Джерело АНТІКОР )

Віталій Макєєв згоден зі своїм партнером та колегою.  ПП «Маллаті» має досвід відкритої боротьби з корупціонерами на митниці. У 2012 році, не без участі Віталія, за хабарі була знята з посади очільниця Одеської митниці Тетяна Бойченко.

Наразі компанія  «Маллаті» направила відповідні скарги до Прокуратури Одеської області, Головного управління ДФС в Одеській області та інші компетентні органи, витяги з яких ми наводимо в цій статті.

«Ми не боїмося звертатися до найвищих інстанцій. І доведемо справу до кінця », – сказав на прощання Віталій Макєєв нашому кореспонденту.

Зі свого боку, обіцяємо стежити за розвитком подій, та обов’язково повідомимо вам про результати.

Редакція сайту готова надати слово представникам митної служби, чиї імена фігурують у даному матеріалі, та опублікувати їх точку зору з приводу подій, описаних у статті.

Авторка: Кармен Толстая

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *