Хасан Хасаєв: для Таїровської ОТГ 2018 був роком втрачених можливостей. ВІДЕО

Для Таїровської об’єднаної територіальної громади 2018 рік став роком втрачених можливостей. Через дії місцевого виборчкому, який затягував з перерахунком волевиявлення громадян, а далі депутатів, які жодного разу за 12 місяців не зібрали кворум, а ще підступні політичні ігрища, – найбільше постраждали мешканці. 

Будівництво нового дитячого садка так і залишилось проектом, нова амбулаторія в ЖМ “Радужний”, – досі не працює, бо не має обладнання. Заблоковані рахунки і відсутність затвердженого бюджету минулого року призвели до ситуації, коли вчителі та медики не отримували зарплатні. Ці питаня вирішували, що називається, в ручному режимі, – через голову Одеської облдержадміністрації.

Попередній очільник Таїровської селищної ради Хасан Хасаєв розповідає:  протягом минулого року на рахунках громади накопичилось не менше 150 мільйонів гривень. Але жоден проект не був втілений в життя, бо ОТГ існувала тільки формально. Для реальної роботи громади мав працювати депутатський корпус.

Не кожен район може гордитися таким бюджетом. І при цьому ми не можемо ні будинки утеплювати, ні садок будувати, ні до очисних споруд приступити, насоси там в жахливому стані. За 2 роки ми немало зробили, але можна було зробити в 2-3 рази більше. Якби не перешкоди”, – розповідає пан Хасаєв.

Щоб не дати перемогти йому на виборах, у старшого Хасаєва міграційна служба раптом розгледіла… неукраїнське громадянство! Справа навколо громадянського паспорта тягнеться донині.  Тим часом за цілий рік громаді так і не вдалося стати до роботи.

Валерій Зимовец, депутат Таїровської селищної ради, розповідає: проти колишнього очільника Таїровської ради, а також його сина, Тимура Хасаєва, який переміг на виборах голови Таїровської ОТГ, ведеться постійна боротьба. Комусь дуже невигідно, щоб потужна громада під Одесою запрацювала.

У нас 30 тисяч виборців, і територія 40 тисяч квадратних кілометрів, – це за площею таке місто як Ізмаїл, або як місто Рівне. Величезна територія. Людей, які мешкають тут у нас, близько 70 тисяч, на тому ж Совіньоні, де я є депутатом, зареєстровано 1,5 тисячі, а проживає 8 з половиною. Я часто буваю в Авангардівській громаді, я заздрю, як там ефективно використалася децентралізація. Як там ефективно наведений порядок: будуються дороги, школа, дитячий садок, сервісні центри! І це громаді лише один рік. А ми цей рік втратили”, – розповідає пан Валерій.

Нагадаємо: у 20 17 році до Таїровської селищної ради приєдналась Сухолиманська сільська рада. Разом вони  об’єднали  велику територію, яка межує з містом Одеса та чорноморським узбережжям: Червоний Хутір, Совіньон, Царське Село, Люстдорф, Чорноморка, житловий масив “Райдужний”… Поряд з приватним сектором тут є осередки багатоповерхівок, і цілі котеджні  містечка, з розвинутою інфраструктурлю. А ще чимало підприємств, які сплачують податки до місцевого бюджету.

Спільна межа з містом – це й добре, і погано, переконані таїровці. З одного боку, – близькість до міста дає свої переваги, з іншого – безцінна таїровська земля, – “ласий шмат”, ресурс, в якому зацікавлені впливові політики, що не дали громаді жити власним життям.

Тим часом, зрушення вже є. Головою Таїровської ОТГ нещодавно оголошено Тимура Хасаєва, він вже склав присягу перед громадою. Пообіцяли працювати й депутати, щоправда, чи стримають слово, і нарешті з’являться на сесії, щоб затвердити стратегічні для громади завдання, – скоро побачимо. Адже вже пішов другий місяць 2019-го, а реальних дій з боку депутатського корпусу бракує.

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *