Татарбунарська громада прагне зберегти понад 90 місць у сфері культури

У 2020 році реформа адміністративно-територіального устрою України дійшла до свого завершального етапу, в результаті якого було ліквідовано старі і  створено нові укрупнені райони, а також “покриття” всієї території України об’єднаними територіальними громадами. Татарбунарська міська громада, до складу якої увійшли 10 населених пунктів колишнього району – одна  з найбільших на Бесарабії і друга за площею і кількістю мешканців у теперішньому Білгород-Дністровському районі.

дітиЛюдський потенціал – це великі можливості для громад, і водночас, велика відповідальність.

Як повідомили  СИЛІ ГРОМАД у відділі культури, сім’ї та молоді, Татарбунарська міська рада ставить в пріоритет створення робочих місць, зокрема, у сфері культурного розвитку, самодіяльної творчої ініціативи, організації відпочинку і дозвілля мешканців Татарбунарської міської територіальної громади.

Тому на двох сесіях, від 22 грудня 2020 року та 4 січня 2021 року, були створені відділ культури, сім’ї та молоді, а також комунальні заклади «Татарбунарський міський будинок культури», «Публічна бібліотека Татарбунарської міської ради», «Татарбунарський історико – краєзнавчий музей».

Татарбунарська міська рада вступила в права засновника комунального закладу «Татарбунарська музична школа». Крім того, Білгород-Дністровська районна рада вже передала у власність Татарбунарській міській раді майно колишнього району, будівлю КЗ «Татарбунарська дитяча музична школа».

бібліотекаЦентралізована бібліотечна система, історико-краєзнавчий музей, Будинок культури не передавалися, оскільки не були юридичними особами.

Одне з гострих питань, яке на початку року порушили працівники Татарбунарської районної мережі бібліотек – скорочення персоналу і невизначеність роботи сільських бібліотекарів. Працівники Будинку культури, історико-краєзнавчого музею, бібліотеки, які підпорядковувались Татарбунарській РДА, були звільнені, через ліквідацію установи.

За ліквідованими установами було закріплено майно, яке залишилося на балансі відділу райдержадміністрації. Татарбунарська міська рада звернулася до райдержадміністрації та балансоутримувача щодо передачі такого майна у комунальну власність територіальної громади в особі міської ради.

Враховуючи кількість населення та відстань сільських населених пунктів від центру громади, у селах Татарбунарської громади планується відкриття філій комунальних закладів «Татарбунарський міський будинок культури» та «Публічна бібліотека Татарбунарської міської ради». До неї якраз і увійдуть бібліотеки Баштанівки, Дельжилер, Спаського, Струмка, Борисівки Глубокого та Нерушаю.

Як повідомили в міській раді, на сьогодні вже створені 43 робочих місця у сфері культури. А після проведення конкурсу на посади керівників комунальних закладів та отримання майна у власність громади місцева влада зможе запропонувати своїм мешканцям 91 робоче місце.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Татарбунарська громада прагне зберегти понад 90 місць у сфері культури

  1. Добрый день.
    Скажите пожалуйста,
    Когда и где состоится конкурс на должностя городского ДК и библиотечной сферы городского совета?
    За раннее спасибо.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *