Любашівська громада працює над створенням Центру безпеки

Любашівська територіальна громада, що на півночі Одеської області, після завершення реформи адміністративно-територіального устрою збільшилась майже удвічі. До неї приєдналися території Троїцької сільської ради та низки сіл “троїцького куща”: Новокарбівська, Нововасилівська та Покровська сільські ради. Трохи раніше громада розширилась і за рахунок приєднання населених пунктів з Бобрицької “сторони”: сіл Арчепитівка, Янишівка, Кричунове та низки інших. Через великі відстані, а це понад 25 кілометрів від центру громади, які у випадку надзвичайних ситуацій доведеться долати рятувальникам, місцева влада вирішила розмістити на приєднаних територіях Центри безпеки громадян.

Любашівка15 січня голова Любашівської громади Геннадій Павлов разом з фахівцями Любашівського РС ГУ ДСНС побував у селі Троїцьке, де оглянув стан захисних споруд цивільного захисту та об’єктів під розміщення Центру безпеки громадян та поліцейської станції. У якості місця під майбутній Центр розглядали кілька варіантів: один з них – порожні гаражі, в яких можна розмістити пожежне депо. Але ця будівля перебуває у власності ПАТ “Укртелеком”, вимагає часу і коштів на придбання у власність громади. Тому зупинились на приміщенні сільської ради, на території якої є службові будівлі, які після реконструкції можна буде використати під розташування Центру безпеки.

Наша робота по лінії ДСНС полягає у створенні й організації якісної роботи пожежної служби. Адже у випадку небезпеки рятувальники мають прибути на місце не менш як за 20 хвилин.  Відстань з Любашівки до Троїцького ми долаємо за хвилин 40, далеко з центру громади і до села Покровка, Новоолександрівки, Новоселівки, Шайтанки. А там всюди живуть наші люди. Тому нагальна на сьогодні потреба – створити на віддалених від центру територіях свої власні Центри безпеки “, – розповів СИЛІ ГРОМАД Сергій Алексєєнко, головний спеціаліст з цивільного захисту, взаємодії з правоохоронними органами, оборонної роботи Любашівської селищної ради.

Окремої пожежної машини у Троїцькому немає, тож сюди громада планує закупити так званий “пожежний модуль”, який зможе вмістити 1 тонну води, і швидко виїхати на виклик на місце загоряння, поки на місце прибуде підмога з центру. Великої техніки тут бракує, зізнається Сергій Анатолійович,  – але її вартість, близько 5 млн гривень, поки не до снаги молодій громаді. Проте місцева влада, діючи на випередження можливих небезпек, прораховує свої заходи задля якісної роботи рятувальних служб. І планує у майбутньому Центрі безпеки розмістити не лише рятувальників, а й обладнати місце роботи поліцейського офіцера громади.

ЛюбашівкаКрім того, Любашівська громада розглядає можливість створення окремого Центру безпеки і на території Бобрицького старостинського округу, “крайні точки” якого, приміром село Кричунове, межує вже з Савранською громадою. Аби вчасно і ефективно реагувати на виклики і небезпеки, розглядають приміщення колишньої сільської ради у селі Бобрик, поряд з яким планують звести утеплені бокси з легких конструкцій, підвести електроопалення і розмістити там техніку і фахівців.

До питання поставилися серйозно, тому розробили три спеціальні програми стосовно створення Центрів безпеки громадян. 18 січня їх розглянули на засіданні постійної комісії з питань планування, фінансів, бюджету та соціально-економічного розвитку, а вже 21 січня мають затвердити депутати Любашівської територіальної громади.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *