Старокозацька громада вивела “з тіні” 36 нелегальних працівників

Інспектор з праці Старокозацької сільської територіальної громади (Білгород-Дністровський район, Одещина) відзвітував про свою діяльність протягом 2020 року. Як відомо, органи місцевого самоврядування з 2018 року отримали широкі повноваження щодо здійснення на своїх територіях контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість населення, а також накладення штрафів за порушення цього законодавства. 

Як повідомили в прес-центрі Старокозацької ОТГ, криза та COVID-19 вкотре оголила вразливість тих, хто вимушений працювати неофіційно, заробляти кошти для існування без гарантій і належного захисту. З початку 2020 року в громаді спостерігалась тенденція до зменшення кількості офіційно зайнятого населення.

У червні 2020 року після пом’якшення карантинних заходів інспектор активно інформував підприємців (як фізичних, так і юридичних осіб) щодо недопущення використання незадекларованої праці. Особисто фахівець відвідав 90% роботодавців, які використовують працю найманих працівників, повідомив їм про ризики і наслідки неукладення трудових договорів.

Завдяки ретельним перевіркам інспектора з праці у Старокозацькій громаді легалізовано 36 працівників у різних сферах діяльності, а 15 фізичних осіб набули статусу «Підприємців», зареєструвавшись офіційно.

На виконання доручення Кабінету Міністрів України, у громаді продовжує діяти робоча група з легалізації праці та заробітної плати, яка у співпраці з Державною податковою службою, Пенсійним фондом, центром зайнятості, Національною поліцією, проводить контрольні заходи з питань виявлення неоформлених працівників.

У першу чергу контролюють тих роботодавців, які мають високі ризики використання найманої праці без укладення трудових договорів, зайнятих у сільському господарстві, торгівлі тощо. Виявляють “підпільних” роботодавців та необлікованих робітників шляхом аналізу інформації, наявної у різних органів державної влади та місцевого самоврядування.

У Старокозацькій сільській раді нагадують: незадекларована праця не захищає підприємця від штрафу. Тому закликають роботодавців легально оформити своїх працівників і нараховувати їм заробітні плати згідно трудового законодавства.

Роль інспектора з праці для Старокозацької громади дуже важлива. Адже органи місцевого самоврядування можуть якісно контролювати додержання законодавства про працю на своїх територіях. І від того, наскільки ефективно скористаються вони цією можливістю, залежить рівень надходжень до місцевого бюджету податку на доходи фізичних осіб.

Важливо! У разі неофіційного працевлаштування можна сформувати повідомлення про незадекларовану працю, залишивши повідомлення на сайті Державної служби України з питань праці (для цього потрібно заповнити форму, натиснувши на кнопку «Повідомити про
незадекларовану працю» – http://dsp.gov.ua/) або звернутися до юридичного відділу Старокозацької сільської ради, де Вам радо допоможуть у вирішені питання офіційного працевлаштування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *