Біляївській громаді колишня районна влада не віддала майно, колективи закладів – на вулиці

Тепер вже ліквідований Біляївський район Одеської області приєднано до укрупненого Одеського. Але до завершення своїх повноважень районна влада так і не спромоглася передати Біляївській ОТГ, яка створена однією з перших в Україні (2015 року), майно у розпорядження. Через що з 1 січня 2021 року колективи одразу кількох закладів та установ на території тепер вже ліквідованого Біляївського району звільнені з посад, а приміщення наразі стоять закритими. Серед них: Біляївський районний Будинок культури (РБК), Біляївська музична школа, районний історико-краєзнавчий музей, біляївські бібліотеки для дітей та дорослих. 

БіляївкаТака ситуація сталася через те, що колишня районна влада не передала на баланс Біляївській громаді ці об’єкти, як це мало б відбутися згідно Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. І відбувається – у більшості районів Одеської області громади взяли на свій баланс усі об’єкти і споруди, які передавала їх районна влада.

Як пише видання “Біляївка. Cyti”, ще 5 років тому Біляївська міська рада звернулася до Біляївської районної ради з проханням поступово передати на баланс громади низку закладів.

Після тривалих перемовин громаді передали Біляївську міську ДЮСШ разом з центральним стадіоном ДЮСШ. Також у 2016 році Біляївська міська рада просила передати громаді дитячу бібліотеку, що розташована у центральному парку.

Але тоді це викликало опір, перш за все, самого колективу, який виступив проти такого рішення та хотів залишитися у складі державної районної структури.

Крім того, місцева влада ще у 2016 році ініціювала передачу бібліотеки – але виключно разом з майном, оскільки колектив та бібліотечні фонди десь треба розташувати. Та  оскільки заклад активно використовувався під час районних заходів, районна влада так і не розпочала процес передачі.

Розуміючи, що Біляївський район чекає укрупнення, заздалегідь до завершення каденції депутатського корпусу минулого скликання, Біляївська міська рада звернулася до райради з проханням передати їй заклади на баланс.

“Ми усвідомлювали, що на нас чекав дуже складний бюджетний рік, але ми тричі зверталися до райради з проханням передати ці заклади нам, оскільки розуміємо, що це і наші люди втрачають робочі місця, і мешканці позбавляються послуг”, – відзначив Біляївський міський голова Михайло Бухтіяров.

Тим часом, колективи бібліотек через такі дії колишньої районної влади фактично залишились без роботи. Єдина надія, кажуть, тепер – на міську раду.

“У нас же громада, яка дружня до дітей? – запитують у зверненні до “Біляївки.Сyti” працівники бібліотеки, – навіщо ж тоді закривають дитячу бібліотеку, яка працює з 1948 року. Це не тільки простір для читання, це місце для ведення позакласної роботи, де працівники за планом готували заходи. Тут тепло, затишно, проводилися конкурси, тематичні виставки. Працює інтернет-центр, де діти, у яких немає інтернету вдома, могли б виконувати завдання. Серце стискається, що тут стільки книг, і вони залишаться не потрібними. Невже у громаді, де проживає 12 000 мешканців не потрібна бібліотека?” – обурюється Наталія Норенко, працівниця дитячої бібліотеки в м. Біляївка.

рішенняЦікаво, хто ж з депутатів колишньої районної ради проголосував проти передачі майна на баланс Біляївській ОТГ ? СИЛА ГРОМАД звернулася до документу, який нам люб’язно надали колеги з видання “Біляївка. City”. На передостанню сесію від 23 жовтня 2020 року депутатка райради Олена Степаненко підготувала проєкт рішення про передачу низки об’єктів, які знаходяться на території громади. Однак лише 12 депутатів райради підтримали цей проєкт рішення.

Цікаво, що серед “противників” передачі майна – не лише представники місцевого “Оппоблоку”, “Батьківщини” та “БПП”, а й приміром, колишній очільник Біляївської райради, а тепер новий голова Нерубайської територіальної громади Олег Мішаглі. Складно повірити, що посадовець не розумів важливості здійснення важливих процедур у законні терміни, тим більше що тепер сам очолює громаду. Але чим він керувався, прийнявши рішення не передавати місцевій владі повноваження на управління майном, розташованим на її ж території – невідомо. Загроза залишитись з 1 січня 2021 року без роботи і коштів нависла тепер над його ж земляками, інтереси яких він у райраді і представляв…

За словами очільниці відділу культури Біляївської РДА Лілії Гапоненко, ситуація, через яку на вулиці по суті опинилися кілька колективів, а також припинили роботу важливі для громади структури, викликана кількома причинами.

Зволікали, оскільки в Біляївській райраді нас просили не поспішати, думали, що всі державні заклади візьме на утримання Одеська районна рада чи РДА. По-друге, є питання компетенції та завантаженості. У підпорядкуванні районного відділу культури було 86 закладів, 600 людей, не було свого юриста, який би дав грамотні поради. Зараз спільно з Біляївською міською радою вирішуємо питання передачі музичної школи. Щодо інших закладів, була селекторна нарада з керівництвом Одеської ОДА, де голова області Сергій Гриневецький дав доручення розробити механізми, які б дозволили передати інше майно. Ми будемо намагатися виправити цю ситуацію”, – зазначила вона.

Водночас, як пояснила заступниця Біляївського міського голови Надія Гончаренко, процес передачі майна впирається у безліч юридичних колізій.

Так, щодо музичної школи мова йде поки що про передачу на баланс громади обладнання, яке купили за кошти Біляївського району. Не йдеться про приміщення, на яке немає документів. Ми ще у 2015-2016 роках ініціювали розгляд цих питань, тричі зверталися до Біляївської районної ради з проханням передати нам ці заклади та зробити це відповідно до всіх законних процедур. Наразі ж весь час перебуваємо в контакті з районними та обласними структурами, сподіваючись на розгляд цих питань на користь нашої громади”, – поділилася пані Гончаренко.

Як пояснила керівниця апарату Біляївської РДА Ірина Раздорожна, фонди та майно районних бібліотек залишаються у державній власності та знаходяться на балансі сектору культури, молоді та спорту Біляївської РДА. Перед ліквідацією установи тут зробили інвентаризацію, все майно, книжкові фонди обліковані. Сектор культури, молоді та спорту Біляївської РДА не припинив свою роботу.

“Зараз нами створюється перелік рухомого та нерухомого майна для передач громадам, документи ми готуємо на сесію Одеської районної ради, яка відбудеться орієнтовно 14-15 січня 2021 року”, – зазначила Ірина Раздорожна.

Однак згідно із Законом України “Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності” ухвалювати такі рішення має право виключно Кабінет Міністрів України, куди має звернутися з відповідним клопотанням орган, який уповноважений управляти державним майном.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *