У “Тузлівських лиманах” на Одещині дикі птахи гинуть через хімікати – еколог

Екологи природного парку  “Тузлівські лимани” зафіксували загибель 10 птахів біля Тузлівської Амазонії, які повертаються на ночівлю з агроценозів, прилеглих до нацпарку, або на водопій на Кодон “Тузлівська Амазонія”. Серед них лебідь-кликун (5 особин) і білолобі гуси (4 особин).

Про це  повідомив еколог Іван Русєв на своїй сторінці в Facebook.

За його словами, птахи-мігранти прилітають, аби перезимувати в Причорномор’ї та харчуються на прилеглих до національного парку штучних екосистемах, які забруднені хімікатами.

“Велика кількість хімікатів, а часто і їх нелегальність застосування, яким обробляють все навколо, катастрофічно забруднює лимани нацпарку. Вони акумулюються в воді, в ґрунті, в рослинах, ними насичена атмосфера. У зимовий період, на агроценозах годуються далекі мігранти-птахи, які прилітають до нас за тисячі км, щоб перезимувати в Причорномор’ї. Але багатьох з них, тут, у нас на українських агроценозах, чекає повільна або миттєва смерть. Особливо страждають молоді птахи”, – повідомив орнітолог.

Еколог наголосив, що під впливом хімічних препаратів, які є в рослинах та зернах на агроценозах, казарки, лебеді та гуси втрачають природну координацію та реакцію.

Усі птахи, яких ми знаходимо, виглядають нормальними. І вага в них така, яка майже характерна для виду. Але в них порушена координація, або вони паралізовані. Інфекційні захворювання, на мій погляд, малоймовірні”, – поділився Русєв.

РусєвПротягом останніх кількох днів, за словами Русєва, працівники природного парку знайшли мертвими 10 птахів. Зокрема, це п’ять лебедів-кликунів та чотири білолобих гусей.

Еколог звернувся до спільноти з проханням допомогти провести дослідження загиблих птахів на токсиканти, які використовуються в агробізнесі, або знайти інші імовірні причини загибелі птахів.

Нагадаємо, у вересні екологизафіксували загибель риби в лимані Малий Сасик, що знаходиться на території Національного природного парку “Тузлівські лимани”. Про це повідомив еколог Іван Русєв. На його думку, загибель риби пов’язана з відсутністю водобміну між лиманами та морем, що спричиняє посуху. Через це на місці лиманів з’являються окремі водойми, в яких рибане може вижити, припустив Русєв.

ФОТО – Іван Русєв

One thought on “У “Тузлівських лиманах” на Одещині дикі птахи гинуть через хімікати – еколог

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *