Боротьба за податки: Лиманська громада ухвалила бюджет на 2021 рік

В Лиманській територіальній громаді, розташованій на території колишнього Татарбунарського, а тепер – Білгород-Дністровського району на Одещині, протягом останніх трьох тижнів встигли зібрати депутатів аж на три сесії нового 8 скликання. Під час роботи затвердили бюджет на 2021 рік, а ще звернули увагу на наповнення своєї скарбниці, закликавши підприємців відповідальніше ставитись до сплати місцевих податків і зборів.
ЛиманПід кінець року депутати попрацювали досить плідно: затвердили склад виконкому, призначили старост у Трапівському та новому Приморському старостинському окрузі, визначили склад постійних депутатських комісій. Усі питання, які стосуються прийняття бюджету, попередньо детально обговорили на засіданні бюджетної комісії, а на сесії доповнили та одноголосно затвердили.
Бюджет Лиманської громади на 2021 рік складає 41,9 млн гривень, левова частка яких піде на утримання закладів освіти.
Крім того, триває процес реформування і утворення виконавчих органів Лиманської сільської ради: так, тут сформовано новий відділ бухгалтерського обліку, звітності та господарського забезпечення; відділ земельних ресурсів, відділ гуманітарної політики (освіти), фінансовий відділ, а також вже діє власна Служба у справах дітей.
Олеся КометіаніГромада також вирішує і майнові питання: після приєднання Приморської сільської ради Лиманська сільська рада бере на свій баланс будівлі сільської школи, дитсадка, бібліотеки, пожежної частини, Приморську амбулаторію і будинок для лікаря. На баланс Лиманської ОТГ переходить і Будинок милосердя, в якому зараз перебуває 17 людей похилого віку. Частину коштів має перерахувати Татарбунарська міська рада, бо в будинку знаходяться 10 її жителів, а от звідки взяти додаткове фінансування у розмірі 2 млн гривень на зарплати персоналу, який працює і в денні, і в нічні зміни, – складне питання.
Тим часом, місцева влада, прагнучи ефективніше розпоряджатись коштами і майном, стоїть перед новими викликами. Через проблеми, викликані пандемією, скороченням економічної активності, і не в останню чергу – аномальною літньою посухою, через яку фермери майже втратили врожай, місцевий бюджет за 2020 рік недовиконаний на 40%, а саме на суму 5,3 млн гривень. Розуміючи усі наслідки такої ситуації, з неплатниками податків тут вирішили працювати серйозно.
Василь РезніченкоЗ одного боку, розуміємо фермерів, яким скрутно було цього року, через відсутність дощів багато хто не зібрав врожай, і ми їм щиро співчуваємо, бо вони працюють на нашій території. З іншого, – це значна сума недоотриманих коштів у бюджет громади. Це гроші, які ми могли б витратити на харчування дітей у школах і садках, на зарплати вихователям, на благоустрій і розвиток наших сіл. Тому на останній сесії зробив великий наголос на обов’язковій і своєчасній сплаті податків. ФОПам необхідно зробити перереєстрацію саме по місцю надання послуг, бо багато хто зареєстрований в Одесі чи Ізмаїлі, і сплачує кошти там, а до нашого бюджету вони не надходять. По-друге, звертаю увагу на те, що вже зараз бізнесмени  мають офіційно оформити своїх охоронців, а на літній період – найманих працівників, що працюють у сфері послуг. Це стосується не тільки фермерів, а й підприємців, які, наприклад, влітку надають послуги відпочивальникам на курорті Катранка, – а не сплачують за свою діяльність жодної копійки! А потім просять багатомільйонні проекти на благоустрій рекреаційної зони, яка утримується нами за власні зароблені кошти. Такого не може бути, що одні платять, а інші ухиляються від податків. Хочемо навести з цим порядок, тому закликаю “підпільних” бізнесменів легально реєструвати свій бізнес, і сплачувати кошти в бюджет. Хочу наголосити, що в Лиманській громаді з 2021 року буде працювати інспектор по праці. Перевірки обіцяю кожному підприємцю”, – резюмує голова Лиманської громади Василь Резніченко.
До економічних розрахунків фахівці Лиманської громади ставляться скрупульозно: адже жодних успіхів і перетворень громада не зможе здійснити, якщо не отримуватиме місцевих зборів. В багатьох громадах Одещини ситуацію зі сплатою податків, ПДФО (податок з доходів фізичних осіб) за найманих працівників чи своєчасну слату за землю, моніторять спеціальні фахівці, інспектори з праці.
Депутати Лиманської сільської ради поки що обмежились попередженнями. На останній сесії голова  Василь Резніченко доручив старостам і землевпорядникам провести моніторинг сплати податків підприємцями та фермерами, які здійснюють свою діяльність на території Лиманської громади. Список з прізвищами боржників мають підготувати вже до наступної сесії.
Головне наше бачення – це дорога від Лиману до Катранки, завершення ремонту траси до Приморського та Російки, – це два курорти на нашій території, які повинні розвиватися.  Проблем дуже багато, це й дитячі садки, і школи. Але спільно, я думаю, ми їх будемо вирішувати”, – сказав голова громади.
ВІДЕО – від СИЛИ ГРОМАД:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *