Білгород-Дністровська районна рада почала передавати громадам майно

22 грудня відбулася сесія новоствореної розширеної Білгород-Дністровської районної ради, у склад якої увійшли Татарбунарський і Саратський райони. Депутати розглянули понад 50 важливих питань.

Сесія відбулася під керівництвом голови районної ради Григорія Мельниченка і стала надзвичайно важливою для всіх мешканців Білгород-Дністровського району.

Депутати затвердили значну кількість рішень щодо передачі майна з комунальної власності району до власності територіальних громад. Зокрема, до Татарбунарської територіальної громади передали заклади охорони здоров’я – Татарбунарську ЦРЛ та Татарбунарський ЦПМСД; заклади освіти – загальноосвітні школи, Будинок дитячої та юнацької творчості, спортивну та дитячу музичну школу.

Крім передачі майна, районна рада має одночасно передати громадам права засновників цих закладів та підприємств, що необхідно для ефективного самостійного управління.

Громадам необхідно їх прийняти, зареєструвати право власності та в подальшому утримувати, тобто – фінансувати. Перше і друге зробити досить просто. А якщо навчитися ефективно управляти бюджетними коштами, то і з фінансуванням соціально-культурних закладів громади мають впоратися.

На сесії йшлося і про початок реорганізації Татарбунарської та Саратської районних рад шляхом приєднання до Білгород-Дністровської районної ради. До комісії з реорганізації включили депутатів районної ради, що представляють колишні Татарбунарський та Саратський райони.

Звичайно, не всі громади ще готові прийняти на своє утримання об’єкти соціальної інфраструктури, але цю норму закону доведеться виконувати всім громадам, бо в районній раді не передбачене фінансування освітніх, культурних та медичних закладів територіальних громад.

І все ж таки, процес децентралізації з передачею громадам всіх майнових прав триває досить активно та результативно.

На 2-й сесії Білгород-Дністровської районної ради були також прийняті рішення про регламент райради, положення про постійні комісії, бюджет Білгород-Дністровської райради на 2021 рік.

Авторка – Вікторія Алєксєєнко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *