Нема алгоритму: в Болграді вирішували, хто фінансуватиме заклади районів

9 грудня у Болграді відбулась позачергова нарада за участю керівників районних структур. Ініціатором стала райрада в зв’язку з масою питань без відповідей з приводу подальшого функціонування закладів охорони здоров’я, освіти, культури, спорту. «Майбутнє тепер в руках громад» – заявляють в укрупненій районній раді, але механізм реалізації адміністративно-територіальної реформи досі незрозумілий, як і не визначені повноваження районної ради та райдержадміністрації. Поки ж громади повинні прийняти на баланс установи та вирішити питання з їх фінансуванням – детально це обговорять на найближчих сесіях міської та сільських рад.

Про це повідомила пресслужбу Болградської районної ради.

У дебатах брали участь голови районних державних адміністрацій, голови громад, керівники відділів освіти, культури та медичних установ Болградського району.

БолградЗа словами голови райради Михайла Садаклієва, виникла необхідність обговорити подальше функціонування багатьох установ охорони здоров’я, освіти, культури, спорту. Йдеться про загальноосвітні школи, Будинки культури, бібліотеки, центральні районні лікарні, Центри первинної медико-санітарної допомоги та сільські амбулаторії, районні центри дитячо-юнацької творчості, дитячої музичної школи, дитячо-юнацьку спортивну школу, міжшкільний навчально-виробничий комбінаті, дитячий оздоровчий табір «Мрія».

«Зараз ці установи перебувають на балансі райради і мають бути передані до кінця першого півріччя 2021 на баланс громад. У зв’язку з цим виникає дуже багато питань, на які немає відповідей. На превеликий жаль, досі не існує чіткого алгоритму дій на місцях, як буде проходити процедура передачі власності. Неясно, яким чином працюватимуть установи з 1 січня 2021 року. До кінця незрозумілий механізм реалізації адміністративно-територіальної реформи, як не визначені повноваження районної ради та райдержадміністрації. Саме тому виникла необхідність провести нараду, обговорити проблемні питання та висловити свої пропозиції з приводу передачі і подальшого функціонування установ, – зазначив Михайло Садаклієв.

На порядок денний винесли шість питань. Це актуальне законодавство з питань реорганізації районів і громад, орієнтовний механізм реорганізації Арцизької і Тарутинської районних рад, а також сільських, селищних рад, що входять до складу Болградського району. Присутніми було розглянуто механізм прийому та передачі власності територіальних громад району.

Також учасники наради обговорили питання функціонування закладів освіти, культури, соціального захисту населення, медицини, архівних установ, Центру надання адміністративних послуг Болградського району в 2021 році.

Як зазначають, головною метою Болградської районної ради є не просто передача об’єктів, а й збереження всіх установ, організацій і робочих місць. Кожному з голів громад було запропоновано висловити свої пропозиції щодо прийому на баланс тих чи інших установ та їх фінансування. Ці питання мають бути розглянуті на найближчих сесіях міської та сільських рад. Загальні обсяги фінансування вже відомі очільникам громад. Залишилося вирішити, скільки кожна з громад має виділити коштів.

Михайло Садаклієв висловив зацікавленість в подальших зустрічах з керівниками установ, організацій, міськими та сільськими головами з метою прийняття конкретних рішень по окремих сферах життєдіяльності Болградського району.

У нараді, крім голови райради Михайла Садаклієва, також взяли участь його заступник Володимир Романовський, заступник голови Болградської РДА Андрій Гарвалов, представники апарату Болградського райради, Болградської РДА, відділів культури, освіти та фінансового управління Арцизької РДА, відділів Арцизької міської ради, голови Болградської, Василівської, Криничненської, Кубейської, Городненської, Теплицької, Павлівської громад, представники районних організацій і установ, Центру надання адміністративних послуг.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *