Гриневецького призначили головою завдяки Леоніду Кучмі – Свічинський

27 листопада президент України Володимир Зеленський підписав Указ про призначення головою Одеської ОДА Сергія Гриневецького. Новий очільник області вже займав цю посаду з 1998 по 2004 рік, під час каденції тодішного президента Леоніда Кучми. Саме завдяки його протекції Гриневецький повернувся в український політикум зараз.

Про це заявив екссзаступник голови ОДА Віталій Свічинський в ефірі Суспільного, відповідаючи на питання, чому саме на кандидатурі Гриневецького зупинили вибір в Офісі президента.

З моїх інсайдів, на сьогодні вагоме слова – в радника президента України Леоніда Даниловича Кучми і таким чином певні призначення в Україні відбуваються саме за порадою цієї людини. Наскільки мені відомо, у Сергія Рафаїловича і Леоніда Даниловича дуже добрі стосунки і в Одеському регіоні Леонід Данилович може порекомендувати виключно його”, – сказав Свічинський.

Інформацію про те, що призначенню Гриневецького могли посприяти одеські бізнесмени Кауфман і Грановський, політик назвав чутками й неперевіреною інформацією. Натомість розповів про зміни, які можуть відбутися в Одеській ОДА.

“На рівні політичної домовленості регіональні представники партії “Слуга народу” намагаються вмовити Офіс президента в тому, щоб поставити своїх заступників, щоб зберігати таким чином баланс всередині регіону, однак на моє переконання, Сергій Рафаїловч є політиком зі стажем, важковаговиком, і в нього є своя команда в одеському регіоні. Так, ці люди також в поважному віці, однак я переконаний в тому, що він буде робити ставки на тих перевірених людей, ніж приймати в команду нових людей”, – вважає політик.

Нагадаємо, Сергій Гриневецький підпадав під Закон “Про очищення влади” або люстрацію, який здійснювався з метою “недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади Президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини”.

Як відомо, Сергій Гриневецький у 2004 році брав участь у Сєвєродонецькому “з’їзді сепаратистів”, на якому тодішня провладна Партія Регіонів збиралася федералізувати Україну, розділивши її на дві частини.

Проте, свою люстрацію Сергій Гриневецький оскаржив через суд, продемонструвавши сотням інших колишніх чиновників, як уміло можна обійти українські закони, – переконаний Свічинський. Ще одне питання до Сергія Гриневецького стосується і майбутнього управління Одеською областю.

“Враховуючи те, що Україна знаходиться в нових умовах і повністю змінюється система державного управління, адміністративна реформа, бюджетна децентралізація, величезна кількість новацій була запроваджена останні 5 років, я не впевнений, що Сергій Рафаїлович активно слідкував і був активним учасником цих змін і чи дозводить йому його поважний вік швидко опанувати нові умови і видати результат, це питання. В умовах децентралізації, коли в громадах податки залишились на місцях, вони розпоряджаються майном, землею,  Одеська ОДА виступає таким собі координатором дій всередині регіону. І тут треба буде знаходити  політичні компроміси, аніж використовувати жорсткі механізми виконавчого регулювання”, – резюмував Свічинський.

Як відомо, серед кандидатур, які розглядалися на посаду очільника Одескої ОДА, був і Сергій  Колєбошин, також колишній ексзаступник голови ОДА. Так чи інакше, Офіс президента зупинив свій вибір на більш досвідченому кандидаті, – вчергове призначивши керівника такої стратегічної області як Одеська, – без жодного конкурсу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *