Критичне обміління: вперше за 20 років пересохло гирло річки Тилігул

Тилігульський лиман – унікальна водойма на кордоні Одеської та Миколаївської областей. Його довжина близько 80 кілометрів, а глибина місцями більше, ніж в Азовському морі. Зараз він швидко міліє, рівень води падає на 70 сантиметрів щорічно – це вже змінило флору і фауну місцевої екосистеми. У небезпеці опинилися сотні видів птахів і тварин, що мешкають на берегах водоймища та Тилігульського лиману. Риб, яких тут налічували близько 60 видів, зараз заледве 10-15 видів.

«У нас були колонії шілоклювок налічували кілька сотень пар, зараз ми нараховуємо одиниці. Колонії річковий крячки барвистої до 15 тисяч пар було, зараз ледве п’ять тисяч. Види залишилися, але їх чисельність неухильно знижується і це насторожує», – розповідає начальник науково-дослідного відділу ландшафтного парку «Тилігульський» Ігор Гержик.

водаЕкологічна катастрофа – це наслідок глобального потепління і людського фактора, кажуть екологи. Вперше за більш ніж 20 років пересохла річка Тилігул, що живила водойму. Люди побудували тут більше сотні ставків і загат, а промислові і сільськогосподарські підприємства регулярно викачували воду з порушенням норм.

«Антропогенний вплив пов’язано з перехопленням стоку в штучних водоймах. Ця вода залишається в ставках і водосховищах, а сюди не надходить», – прокоментував доцент кафедри гідроекології Одеського державного екологічного університету Олег Гриб.

Заміри якості доводять, що вода істотно забруднена. У ній фосфати, амонійний азот і нафтопродукти. У Тилигул скидають стічні води, а місцеві аграрії ведуть господарську діяльність з використанням добрив в забороненій 50-метровій зоні від межі води.

Стосовно ж лиману, вчені переконані, що проблему з посухою міг вирішити канал лиман-море, який зробили в 2017. Але за три роки після завершення масштабного будівництва він вже встиг замулитися і вимагає розчищення. Зараз вода надходить у водойми, але не в тому обсязі, який потрібен. За прогнозами екологів, якщо проблема каналу лиман-море не буде вирішена найближчим часом, то вже через 10-15 років водойма може зникнути.

Долю річки Тилігул вирішували на спеціальному засіданні ради Басейнового управління з водних ресурсів річок Причорномор’я і Нижнього Дунаю. Екологи розробили ряд рекомендацій для місцевої і центральної влади: це термінова розчищення русла і вирішення проблеми зі стічними водами.

Але чи знайдуть кошти на порятунок річки і лиману і чи будуть дотримуватися порад чиновники – поки не відомо.

Довідково. Річка Тилігул тече в межах Подільського, Ананьївського, Любашівського, Миколаївського та Березівського районів Одеської області. Довжина її сягає приблизно 173-х кілометрів. Бере початок на півдні Подільської височини. Основне живлення – снігове. Влітку на окремих ділянках пересихає. Активно використовується для зрошення.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *