На одеських висотках працює 200 сонячних батарей: чверть доходів отримують мешканці

Проєкт “Сонячне місто” запровадили на території Одеси. Фахівці встановлюють сонячні батареї на дахах багатоповерхівок.

Загалом вже працюють 204 сонячні панелі. Про це 22 жовтня повідомила пресслужба Одеської міської ради.

Представники керуючої компанії “Суворівська” зазначили, що нові технології встановили на будинку на вулиці капітана Кузнєцова. Також закуплено інвертор на 60 кіловат. Загальна потужність станції – 56 кіловат на годину.

Як пояснює мер Одеси Геннадій Труханов, компанія-ініціаторка проекту, отримавши попередню згоду від власників квартир, при встановленні  обладнання здійснила капітальний ремонт всього будинку. Загалом було витрачено 56 тисяч доларів. У майбутньому це дозволить отримувати громадянам близько 60 мегават на рік з однієї такої електростанції. А мешканці квартир отримають 25% з прибутку такої сонячної міні-електростанції, – це близько 100 тисяч гривень у рік на рахунок кожного ОСМД.

Всього на території міста експертами було встановлено 11 інверторів для перетворення постійного струму в змінний та 450 фотоелектричних модулів. Кошти з бюджету для реалізації цих технологій не використовувалися.

Треба додати, що українське законодавство не регулює можливість продажу цієї електроенергії мешканцям безпосередньо. В мережу вона надходить за зеленим тарифом.

Відео – Одеська міська рада:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *