Три роки трагедії у “Вікторії”: чи покаранні винні у смерті дітей?

Пожежа у таборі “Вікторія” в Одесі спалахнула в ніч на 16 вересня 2017 року. Вогонь знищив двоповерхову будівлю, де відпочивали 42 дитини. Троє дівчат загинули. Суспільне зібрало все, що відомо у третю річницю трагедії в дитячому таборі.

Що сталося в таборі “Вікторія”

Рятувальники отримали повідомлення про пожежу 15 вересня о 23:34. Тоді у дитячому таборі зайнялася двоповерхова дерев’яна будівля. У ній відпочивали 42 дитини – учасники танцювального колективу “Адель”. У ДСНС зазначили, що через пориви вітру вогонь швидко розповсюджувався. Через це виник ризик загоряння житлових будівель поруч із осередком пожежі.

Трагедія в одеському таборі "Вікторія". Що відомо через три роки після пожежі

Того ж дня до Одеської обласної дитячої лікарні госпіталізували двох 11-річних дітей. Наступного дня, 16 вересня, до медзакладу доставили 15-річну дівчину. Лікарі діагностували у неї отруєння продуктами горіння.

Тим часом рятувальники продовжували розбирати конструкції знищеної вогнем будівлі та шукати зниклих. 16 вересня пожежники знайшли тіла двох загиблих дітей, а 17 вересня – ще однієї дівчинки.

Трагедія в одеському таборі "Вікторія". Що відомо через три роки після пожежі

Згодом стало відомо, що внаслідок пожежі загинули 8-річна Софія Мазур, 9-річна Анастасія Кулинич та 12-річна Сніжана Арпентій. Троє загиблих дівчат мешкали разом в одній кімнаті.

Експертизи та версії подій

У листопаді 2017 року представники ДСНС оприлюднили результати першої експертизи. Тоді причиною пожежі визнали увімкнутий кип’ятильник у кімнаті, де жив вихователь табору.

У січні 2018 року слідчі отримали результати ще однієї пожежно-технічної експертизи. Фахівці стверджували: пожежа була настільки сильною, що точну причину займання встановити неможливо. У документі йшлося про чотири версії виникнення пожежі: занесення вогню ззовні, розігрітий предмет, відкритий вогонь та коротке замикання електрообладнання.

Трагедія в одеському таборі "Вікторія". Що відомо через три роки після пожежі

Згодом батько загиблої Соні Мазур ініціював проведення незалежної експертизи, аби встановити, чи дотримувалися норм протипожежної безпеки під час будівництва дерев’яних будівель табору. Експертизи проводили українські фахівці спільно зі спеціалістами з Чехії та Іспанії. Результати засвідчили низку порушень норм пожежної безпеки під час будівництва.

Експерти також перевірили всі можливі версії пожежі – займання від недопалка, несправність електромережі чи замикання через підключення електроприладів, йдеться в матеріалі видання Слідство.Інфо.

Зокрема фахівці дослідили знайдені на згарищі кип’ятильники та провели кілька експериментів з аналогічними новими приладами, купленими спеціально для експертизи. Спеціалісти припустили, що саме залишений увімкненим кип’ятильник у кімнаті виховательки, ймовірно, став причиною займання.

Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок про сліди понаднормового перегріву, характерні для тривалої роботи кип’ятильника без води“, — йдеться у висновку. Дослідивши всі інші причини займання, експерти відкинули їх.

У лютому 2020 року за клопотанням адвоката потерпілих дітей Миколи Стоянова суд призначив нову експертизу. Її мають провести в Харківському науково-дослідному інституті судових експертиз. За словами адвоката, це може тривати приблизно рік.

Трагедія в одеському таборі "Вікторія". Що відомо через три роки після пожежі

Фігуранти розслідування

Усього в справі фігурують шестеро обвинувачених : екс-директор табору Петрос Саркісян, його заступниця Тетяна Ланіна, старша вихователька табору Наталя Цокур, інспектори ДСНС Валерій Дяченко та Леонід Бондар, та колишня віце-мер Одеси Зінаїда Цвірінько.

Петрос Саркісян провів у СІЗО майже два роки. 9 грудня 2019 року Київський районний суд змінив йому запобіжний захід на цілодобовий домашній арешт. Його звинувачували в скоєнні злочину, передбаченого частиною 2 ст. 367 Кримінального кодексу України.

У квітні 2018 року Київський районний суд Одеси визнав винною старшу виховательку табору “Вікторія” Наталію Цокур у неналежному виконанні обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей. Жінку засудили до 3-х років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки.

Батько однієї з загиблих дівчат, Олексій Мазур 17 травня 2019 року звернувся до Державного бюро розслідувань із проханням відкрити кримінальне провадження проти мера Одеси Геннадія Труханова.

14 січня 2020 року правоохоронці оголосили про підозру колишньому керівнику ДСНС Віктору Федорчаку. Йому закидають  службову недбалість, яка призвела до загибелі 36 людей, а також матеріальних збитків на суму 4 мільйони 907 тисячі 589 гривень. За версією ДБР, чоловік причетний до 4 пожеж, які сталися в Одесі в 2017 та 2019 роках. Серед них – і пожежа у таборі “Вікторія”.

Батьки дівчат, які загинули під час пожежі в таборі “Вікторія”, подали до суду на Одеську обласну поліцію та прокуратуру через те, що майже за 3 роки розслідування так і не встановили причину пожежі. У позові вони  вимагають відшкодувати їм моральну та майнову шкоду на загальну суму майже 18,7 мільйона гривень.

Що відбувається в таборі

Улітку 2019 року в таборі відбувся ремонт двох кам’яних корпусів, згодом їх відкрили для дітей. Відповідне розпорядження підписав міський голова Геннадій Труханов. Натомість адвокат потерпілих під час пожежі дітей підготував позов до суду. Він вимагав визнати незаконним дозвіл на заселення дітей в кам’яні будівлі дитячого оздоровчого табору “Вікторія”.

Однак перший заступник начальника головного управління ДСНС в Одеській області Вадим Шулюк заявив, що порушення правил пожежної безпеки, які були в таборі, вже усунули. Табір для дітей відкрили 9 серпня 2019 року та заселили 103 дитини. Дерев’яні корпуси досі залишаються арештованими у межах розслідування.

Джерело – Суспільне Одеса

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *