Пропаганда ненависті: Freedom House закликала владу дати оцінку нападам на учасників “Одеса Прайду”:

Міжнародна правозахисна неурядова організація Freedom House закликала правоохоронців та владу України відреагувати на події, що сталися під час “Одеса Прайд 2020”.

Відповідне звернення оприлюднили на сайті організації.

Директор офісу Freedom House в Україні Метью Шааф зазначив, що напади на мирних представників ЛГБТіК-спільноти та прихильників прав людини є терміновим нагадуванням, що до погроз насильства на ґрунті ненависті представники влади повинні ставитися серйозно.

Зусилля щодо посилення відповідальності за злочини на ґрунті ненависті в Україні, в тому числі мотивовані ворожістю до ЛГБТ+, не знайшли підтримки у Верховній Раді на початку цього року. Нападам слід запобігати, а винні мають бути притягнуті до відповідальності,” — зазначили у зверненні.

Метью Шааф наголосив, що інциденту, який стався під час “Одеса Прайд 2020” передували “численні погрози насильства в соціальних мережах і в інших місцях”. А правоохоронці не були готові до врегулювання конфлікту. Той факт, що сутички відбулися в присутності поліцейських, на думку Метью, засвідчує, що винні в насильстві залишаються безкарними в Україні.

"Одеса Прайд 2020". Правозахисники з Freedom House закликали владу відреагувати на напади

Особи, відповідальні за напади повинні бути притягнуті до відповідальності відповідно до чинного законодавства, а директивні органи повинні вжити рішучих дій щодо вдосконалення правової бази України для запобігання насильству на ґрунті ненависті та реагування на нього відповідно до міжнародних стандартів захисту прав людини,” — наголосив Метью Шааф.

Зазначимо, Freedom House — міжнародна правозахисна неурядова організація, що займається підтримкою та дослідженням стану демократії, політичних свобод і дотримання основних прав людини.

Нагадаємо, 30 серпня під час фестивалю “Одеса Прайд 2020” між представниками ЛГБТ-спільноти та противниками акції сталася сутичка за участі правоохоронців. Приблизно 15 учасників акції травмувалися, деяким в обличчя розпорошили сльозогінний газ.

Також поліція затримала 16 учасників сутички.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *