В Кілійському районі рейдери атакують агропідприємство за допомогою… журналістів

У селі Новоселівка Кілійського району, що на Одещині, неспокійно. Агропідприємство «Енікіой» вже третій рік перебуває під тиском судової тяганини і кримінальних справ, пов’язаних з установчими зборами, проведеними у 2017 році, та реорганізацією підприємства з сільсько-господарського кооперативу в товариство з обмеженою відповідальністю. Власники господарства скаржаться не тільки на рейдерів, а й журналістів, які стали інструментом тиску на них з боку опонентів.

У даній історії позивачі – колишні засновники підприємства, що продали своє право голосу групі Братінова-Коломієць. Саме їх, кажуть, і використовують рейдери для тиску на підприємство. Підкупи засновників агрофірми, кримінальні справи, сумніви у селах та інформаційні атаки журналістів “на підряді” – такі інструменти тиску групи рейдерів Братинова-Коломієць.

Напередодні до Новоселівки приїхав у супроводі людей Василя Братінова журналіст з Овідіополя Роман Варшанідзе. Привезли його для розігріву ситуації: пошуміти, створити “картинку” порушених професійних прав, вселити в сільських жителів сумніви й недовіру до керівництва єдиного працюючого в Новоселівці аграрного підприємства “Еникиой”.

Скандального журналіста цікавило, чому з ним не хоче спілкуватися директор підприємства і чому установчі частки були розподілені, на його погляд, несправедливо. Однак Роман Варшанідзе навіть не спромігся поглянути на саме підприємство, на його потужності, зустрітися з працівниками, яких тут близько 150 чоловік, показати проблему з різних сторін. А навіщо? – інструкції, які отримав журналіст, не допускали об’єктивності.

Тим часом, Василь Братінов і Анатолій Коломієць – персонажі досить відомі в аграрному середовищі Бессарабії. Перший є сином депутата Одеської обласної ради Гната Братінова і на всю використовує вплив і зв’язки свого батька. Другий – псевдо- «антикорупціонер», керівник підрозділу «Міжнародної антикорупційної асамблеї», «вовк в овечій шкурі», за громадською активністю якого приховується рейдерська діяльність. Коломієць – фігурант цілої низки скандалів, зокрема, по одеському «Краяну».

Засновники ТОВ «Енікіой» кажуть, що їхнє підприємство не єдине в районі, яке піддається рейдерським нападкам. Таких компаній налічується близько 8-ми, – розповідає інвестор Новоселівської агрофірми Олег Сулак.

За словами співзасновника ТОВ «Енікіой» Младена Бардукова, саме через цих позовів і “завислих” кримінальних справ сьогодні бізнесмени не можуть взяти ні кредиту чи позики, ані продати свою продукцію трейдерам. А в сукупності з аномальною посухою, яка відчувають аграрії Бессарабії вже два роки поспіль, компанія отримала понад 50 мільйонів гривень збитків.

Минулого року мешканці села Новоселівка Кілійського району, пайовики господарства, перекривали трасу Одеса-Рені, з метою звернути увагу влади і правоохоронців на аграрне рейдерство. Проте віз і нині там.

Проте, як і раніше, «Енікіой» продовжує інвестувати власні кошти у розвиток підприємства: оновлюється парк сільськогосподарської техніки, закуповуються добрива, розвивається тваринницький напрям, зберігаються робочі місця розраховуються з пайовиками. Керівництво підприємства ппостійно шукає нові перспективні напрямки діяльності.

А ось в селі Кулевча, що знаходиться неподалік, звідки родом сам депутат Гнат Братінов, від аналогічного фермерського господарства залишилися тільки руїни колишніх корівників.

То, може, таке майбутнє хочуть забезпечити Братинов-Коломієць і жителям Новоселівки?

Текст, ВІДЕО – Південна Медіа Мережа:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *