Куди йдуть гроші платників податків: мерія Одеси заплатила 13 млн грн за безкоштовні онлайн-підручники

Посадовців Одеської міськради підозрюють у привласненні бюджетних коштів, призначених для закупівлі електронних підручників. Правоохоронці провели 16 обшуків у фігурантів справи. Зокрема, навідалися і до віцемера Одеси Павла Вугельмана.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ Одещини.

За версією слідства, одеські чиновники свідомо завищили видатки місцевого бюджету на закупівлю електронних підручників. Після цього вони залучили до участі в тендері на придбання доступу до онлайн-підручників заздалегідь узгоджених учасників. Ті збільшили вартість своїх послуг на суму, попередньо домовлену з представниками міськради Одеси, розповіли в пресслужбі.

За підрахунками СБУ, у такий спосіб у 2018 році чиновники Департаменту економічного розвитку міськради Одеси, який координує віцемер міста Павло Вугельман, привласнили понад 13 мільйонів гривень.

 За даними ДБР, одеські чиновники закупили онлайн-підручники, які були у відкритому доступі на сайті Міносвіти, витративши на угоду 13 мільйонів гривень.

Тендер на закупівлю безкоштовних онлайн-підручників департамент економічного розвитку Одеської міськради оголосив 18 червня 2018 року. Після цього місто підписало договір з приватною компанією та оплатили 13 млн 900 грн за доступ до книг.

«Приватним підприємством, яке було визнано переможцем тендеру, був наданий доступ до ресурсу з підручниками, які перебували у вільному доступі на сайті Міністерства освіти України», – заявило ДБР.

Наступного року чиновники захотіли збільшити фінансування онлайн-підручників і внесли неправдиві дані про їх ефективність і зміни до Міської цільової програми підтримки інвестиційної діяльності на території міста Одеси на 2019-2021.

До тендерів посадовці залучали учасників за змовою, які підвищували вартість послуг.  Бюджетні кошти зловмисники ділили, перераховуючи на підконтрольні фірми та виводили їх у готівку.

Розслідування проводять за ч. 2 ст. 364 ККУ (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки). Учасникам схеми загрожує позбавлення волі до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади.

Також працівники СБУ, ДБР та прокуратури провели 16 обшуків за місцями роботи та проживання фігурантів справи. Внаслідок цього вилучили печатки, документацію та електронні носії, що містять інформацію про оборудки чиновників, наголосили в СБУ. Триває слідство.

13 мільйонів за е-підручники: посадовців міськради Одеси підозрюють у привласненні бюджетних коштівПресслужба СБУ в Одеській області

Під час обшуків вилучили печатки, документацію та електронні носії, що містять інформацію про оборудки чиновників.

Нагадаємо, 23 червня правоохоронці  провели обшуки в заступника міського голови Одеси Павла Вугельмана. Цю інформацію Суспільному підтвердив прессекретар колишнього віцемера Андрія Котляра – Микола Покровський.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *