До України після 3 років тюрми повернулися моряки танкера “Рута”

До Києва спеціальним авіарейсом прибули 14 моряків судна “Рута”, які три роки провели в одній із лівійських в’язниць.

Про це повідомили на сторінці БО “Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам “Ассоль” у Facebook.

Зустрічати моряків приїхали родичі та представники фонду. Як зазначили представники “Ассоль”, стан здоров’я моряків після акції голодування, яку вони оголосили минулого місяця – задовільний.

Серед моряків жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей. Вони три роки просиділи в камерах однієї з в’язниць Лівії. Найстарший з них – 72-річний капітан, наймолодший – 25-річний механік.

“Ми сьогодні радіємо та плачемо від щастя. Ці хлопці нарешті вдома, але в різних кризових ситуаціях, зокрема у в’язницях, залишаються тисячі українських моряків. Ті, хто через пандемію, вимушені знаходитися по 12-14 місяців на контрактах без можливості зміни, на межі психологічного та фізичного виснаження. Це сотні наших земляків в застінках Туреччини, Греції, Італії, їх звинувачують в перевезенні нелегалів. Серед них і 4 українців, члени екіпажу теплоходу Captain Khayyam, яких затримали в лютому 2016 року в Лівії. Моряки судна Tecne, які сидять в Нігерії з 2017 року. Тому наша боротьба триває”, – розповіла голова наглядової ради БО “Фонд допомоги морякам та трудовим мігрантам “Ассоль” Світлана Фабрикант.

За словами дружини одного з моряків Юлії Кирільчук, ці три роки для родин ув’язнених українців минули в стані постійної боротьби.

Ми жили всі ці три роки лише однією надією, ми боролися за них кожного дня різними методами, приїздами постійними і до Києва, і до Одеси. Чимало пікетів організовували, багато писали листів, у нас ціла папка документів, звернень”, – розповіла Юлія.

Як зазначив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, рейс з моряками мав прилетіти до України ще вчора, однак з певних причин затримався в Лівії на добу.

Наразі всі 14 моряків після повернення додому, згідно з правилами карантину, мають відбути двотижневу самоізоляцію.

Нагадаємо, судно “Рута” під українським прапором затримали в Лівії у квітні 2017 року. Моряків звинуватили у контрабанді палива. Танкер є власністю України. З 2005 року судно передали в оренду компанії Manchester Shipping S.A. Спочатку українці знаходилися в одній із тюрем Тріполі, після цього їх перевели до міста Таджура. Слідство завершилося через 8 місяців після арешту. Як зазначили в пресслужбі БО “Ассоль”, у моряків не було ані суду, ані вироку: лише інкриміновані статті. В “Ассоль” додали, що всі вказівки від судновласника надходили на комп’ютер капітана “Рути” електронною поштою. Утім після арешту комп’ютер вилучили, а тому українські моряки втратили можливість довести свою невинуватість.

За три роки перебування в тюрмі двоє моряків захворіли на гепатит. Ще у декількох – загострилися хронічні хвороби. В “Ассоль” запевнили, що на це вплинули умови утримання українців: усі 14 моряків перебували в одній камері та були змушені спати по черзі.

ВІДЕО – 7 канал:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *