Асоціація міст закликала Укрзалізницю не перекладати на місцеву владу оплату пільгових перевезень

За 2019 рік та перший квартал 2020 року Укрзалізниця не отримала від місцевих органів влади понад 500 млн гривень компенсацій за перевезення пільговиків. Місцева влада повернула перевізнику за вказаний період лише близько 20% від загальної суми за послуги, надані пільговим категоріям населення. Проте, в Асоціації міст України переконані, що відшкодовувати витрати має якраз держава, а не органи місцевого врядування.

9 травня на офіційному сайті АТ “Укрзалізниця” з’явилась інформація, що органи місцевого самоврядування заборгували за пільгове перевезення громадян. Посилаючись на законодавство, автор вказує, що збитки від перевезення пільговиків у приміському сполученні повинні відшкодовуватися за рахунок місцевих бюджетів.

За словами в.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Івана Юрика, така ситуація ставить під загрозу відновлення приміського сполучення.

«Закликаємо місцеві органи самоврядування, з якими укладено контракти, невідкладно погасити заборгованість. Це стане запорукою вчасного та повного відновлення приміського залізничного сполучення у ваших регіонах після завершення карантинних обмежень. Укрзалізниця завжди готова до діалогу та виконання своїх соціальних обов’язків, проте це має відбуватись на рівних умовах та з дотриманням усіх норм законодавства», — зазначив він.

Тим часом в Асоціації міст наголошують: Укрзалізниця спотворює інформацію щодо норми чинного законодавства.  Адже,  у ст. 9 Закону України «Про залізничний транспорт», сказано, що збитки залізничного транспорту загального користування від їх використання відшкодовуються за рахунок державного або місцевих бюджетів залежно від того, яким органом прийнято рішення щодо введення відповідних пільг.
Для окремих категорій громадян пільги на проїзд встановлюються Законами України, а не рішеннями органів місцевого самоврядування. Відповідно, ці пільги мають  відшкодовуватися за рахунок коштів Державного бюджету.  Окрім того, Акціонерне товариство «Укрзалізниця» перебуває у 100% власності держави, і виконання законів України, зокрема забезпечення пільгового проїзду, для нього є обов’язковим”, – підкреслюють в АМУ.
Таким чином, Асоціація міст України закликає Укрзалізницю забезпечити пільгове перевезення громадян, які мають таке право відповідно до закону.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *