Міська рада Одеси вшанувала жертв політичних репресій… прогнилими фруктами

17 травня представники громадськості та духовенства на Другому Християнському цвинтарі Одеси вшанували пам’ять жертв масових політичних репресій 1937-1938 років. 

Про це відзвітувала Одеська міська рада на своєму офіційному сайті.

Люди принесли квіти до пам’ятної дошки та могил жертв політичних репресій.

А напередодні один із колишніх політв’язнів, славетний одеський письменник і поет Олекса Різників показав на своїй сторінці у Фейсбук, який “презент” подарувала до свята йому Одеська міська рада. На фото – набір круп, пакунок солі, туалетний папір та наполовину покритий цвілістю лимон.

У нас, Одеських політв’язнів совєцьких лагерів, реабілітованих давненько вже, велика радість: Міськ рада Одеси піднесла дарунки до Дня політв’язнів, який буде 17 травня”, – написав він.

Про цей випадок пан Різників навіть написав новий вірш:

Ні мороз нам не страшен, ні жара!
Перед ВІРУСОМ падає страх:
Політв’язні тепер на коні –
Допомогу принесли мені!!

Не сальце, не мясце, не яйце…
Крупи, цукор, чайок! І оце –
Те, від чого корона скона
Дуже СОЛІ боїться вона!
Ну а той туалетний папір,
Є для неї страшніший, чим звір!

Отченашенко дзвонить – йому
Ще й олію підклали чомусь.
Барсуківський – той руки лама –
Апфельсина ТАКОГО нема!!

Але дякуєм нашій міськраді
Ми всякій благодійності раді!!!!

Олекса Сергійович Різників (творчий псевдонім Різниченко) – український письменник, просвітянин, мовознавець, громадський діяч. На початку липня 1958 року він, під впливом подій, викликаних розвінчанням культу Сталіна, запропонував своєму приятелеві Володимиру Барсуківському скласти листівку «Обращение к народу». За «антирадянську агітацію і пропаганду» радяський суд вислав обох на півтора року до Мордовії.

А 11 жовтня 1971 року за звинувачення у проведенні антирадянської агітації і пропаганди (ч. 1 ст. 62 КК УРСР) був заарештований, а 19 травня 1972 року засуджений Одеським обласним судом на п’ять з половиною років таборів суворого режиму, – за збірку “Вибухає весна”, яка так і не була надрукована. Відбував строк у таборі ВС-389/36 (селише Кучине, Чусовського району Пермської області (Росія).

За місяць до закінчення строку О. Різників був етапований до Миколаєва, де йому було повідомлено про заборону повертатися до Одеси і призначено поселитися у Первомайську, біля родини.

У грудні 1990 року став членом Спілки письменників України.

Згідно Закону про реабілітацію від 17 квітня 1991 року був реабілітований по обох справах.

Зазначимо, загиблих внаслідок подій 1937-1938 років вшановують в третю неділю травня. День пам’яті жертв Великого терору започаткували у 2007 році.

Різників

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *