В селі Кам’янка на Одещині руйнується католицький костел, документів на споруду немає

Мангеймська католицька церква Різдва Пресвятої Діви Марії, а вірніше, її руїни, знаходиться в селі Кам’янка Біляївського району на Одещині. Споруда є пам’яткою культурної спадщини місцевого значення, яка поступово руйнується.

костелНа 170-ти річні руїни звернула увагу громадська організація «Краєвєд», яка зафільмувала відеоролик та виклала його в мережі.

Оригінальне відео сучасного стану культової споруди супроводжується історично-дослідницьким матеріалом, що свідчить про значимість костелу у суспільному і релігійному житті парафіян колишніх німецьких колоній на значній частині нинішнього Біляївського району.

Як видно, пам’ятка культурної спадщини руйнується, аварійний об’єкт не обнесений парканом і костелстановить небезпеку для мешканців села чи інших охочих доторкнутися до минувшини.

За інформацією місцевого краєзнавця Євгена Волосевича, організація зверталась із запитом до Департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини Одеської ОДА.

Виявилось, що у структурному підрозділі облдержадміністрації наразі немає наявної інформації щодо балансоутримувача католицького костьолу в с. Кам’янка на Біляївщині.

Більше – у ВІДЕО від ГО “Краєвед”:

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *