Неврожайний рік: у Татарбунарському районі від посухи загине до 80% озимих

Зима – рекордно тепла, а осінь і весна – посушливі. На 25% засіяних площ в Одеській області зернові культури не зійшли. Аграрії Одеської області стурбовані кліматичними змінами і передрікають цього року значний неврожай. Депутати облради вже звернулися до президента, Верховної Ради та Кабінету міністрів з вимогою забезпечити запас зерна.

Особливо критичною ситуація виглядає на півдні Одещини.

зерноФермер з Татарбунарського району Віктор Кожухаренко стверджує, що 40% озимих, засіяних восени, вже загинули, ще 40% загинуть протягом тижня. СФГ “Вікторія“, яке він очолює, обробляє поля в Саратському, Арцизькому, Тарутинському і Окнянському районах, але в Татарбунарському – ситуація найгірша. Тут товаровиробник обробляє 4 тисячі га ріллі.

Зима в цьому році була майже без снігу і весною – нуль вологи. В Татарбунарському районі все дуже погано, за місяць не було жодного дощу! Сходи зійшли, але пожовтіли, треба буде або пересівати, або залишити “на пару”. Ще чекаємо до 10 травня, якщо підуть дощі, можливо, будемо пересівати. А якщо ні – рік пропав”, – ділиться переживаннями фермер.

Пан Віктор порівнює: якщо в минулі урожайні роки запас вологи в метровому шарі грунту досягав 120-170 мм, – то у лютому 2020-го він залишався на рівні 20-40 мм, що є критично мало для росту й розвитку зернових культур. Восени його господарство посіяло ріпак, ячмінь, озиму пшеницю, – але з підвищенням температури шансів на те, що проросле збіжжя виживе, все менше.

Ми розуміємо, що державі зараз не до нас, скрутна ситуація через пандемію, економічну кризу. Але, незважаючи на збитки, ми змушені платити податки за землю, орендну плату своїм пайовикам, а з чого, як буде голодний рік?… Це як ланцюгова реакція, страждаємо ми, – а від нас усі інші сфери, місцеві бюджети, люди. Надія тільки на те, що в ці соціально-економічі проблеми втрутиться держава”, – резюмує Віктор Кожухаренко.

Стурбовані ситуацією і органи місцевого врядування.

Близько 50% власних надходжень до нашого бюджету сплачують саме фермерські господарства. Для бюджету громади неврожаї у сільському господарстві – це величезні ризики”, – прокоментував Василь Резніченко, голова Лиманської ОТГ, що в Татарбунарському районі.

Щоб підтримати аграріїв, депутати Одеської облради просять державу створити урядову комісію для вивчення ситуації та вжиття відповідних заходів  – аж до оголошення надзвичайної ситуації в аграрному секторі економіки півдня України. Також просять фінансово підтримати тих, хто найбільше постраждав від посухи: звільнити від сплати податків до кінця 2020 року, компенсувати оплату відсотків по кредитах найбільш постраждалим господарствам.

За даними метеорологів, у 2019 році випала найменшу кількість опадів в регіоні за останні 20 років. Через втрати посівів аграрії області очікують суттєвого зменшення врожаю, а на деяких полях – і цілковиту його втрату.

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Неврожайний рік: у Татарбунарському районі від посухи загине до 80% озимих

  1. зиди відрапортували що Україна відвантажила на експорт -50 млн.тонн збіжжя ..рекорд..щось дуже голодомор нагадує..на експорт виконали та і подохли самі.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *