Місцевим бюджетам Одещини загрожує колапс. ВІДЕО

В Одеському РВ Асоціації міст України проголосований законопроект вважають дещо популістським, і переконані, що він зашкодить органам місцевого врядування, які залишаться без засобів до існування.

Про це 18 березня в ефірі одеського телеканалу  “Академія” заявив регіональний консультант з юридичних питань Одеського РВ АМУ Юрій Ямковой. Він зазначив, що на фоні закриття об’єктів малого та середнього бізнесу, кафе, ресторанів, торгівельних центрів, найбільше зазнають втрат місцеві органи влади, адже саме ці підприємства приносять значну частку доходів у місцеві скарбниці.

“Тимчасово призупиняються плати з найголовніших податків, які йдуть в місцеві бюджети. Втрати місцевих бюджетів складуть близько 15 млрд гривень, це 13 % від загальних доходів бюджету України. І це в той час, коли саме на органи місцевого врядування покладається навантаження по боротьбі з коронавірусом, це й обладнання лікарень, закупівля ліків… Буквально сьогодні сесія Одеської міської ради виділила 144 млн грн додатково з місцевого бюджету на заходи, які мають бути реалізовані в рамках боротьби з епідемією. Точно так само знаємо, що і в Кілійській, і в Ренійській міських радах виділили від 5 до 190 млн., – для їхніх бюджетів це серйозні цифри. У Білгород-Дністровському модернізують лікарню, теж за рахунок місцевих бюджетів. І при цьому вилучаються величезні суми! Тому як переживуть наступні кілька місяців місцеві бюджети, прогнозувати важко“, – зазначив Юрій Ямковой.

Як підкреслює експерт, в той час як заходи з протидії поширення коронавірусної інфекції лягають на плечі місцевих бюджетів, а органи місцевого врядування змушені самотужки вирішувати, як компенсувати затрати і збитки підприємцям, – центральна влада ще й позбавляє їх отримання доходів у скрутний час.

Тому в Асоціації міст переконані, що Уряд і Президент мають передбачити механізми відтермінування або розстрочки зі сплати податків протягом березня-квітня 2020 року, що сприятиме зменшенню дефіциту коштів у бюджетах всіх рівнів. А також частково компенсувати втрати доходів місцевих бюджетів, через припинення роботи численних підприємств малого і середнього бізнесу.

https://www.youtube.com/watch?v=lD2QZLuPwrk&feature=youtu.be&fbclid=IwAR3f4JgBfVeB5yAX7G33KHPGeK6Qx7YkII4MJ9tfgdFfv5fvh27pMonRImM

Авторка – Оксана Піднебесна

One thought on “Місцевим бюджетам Одещини загрожує колапс. ВІДЕО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *