Асоціація міст підготувала власну концепцію змін до Конституції

Правління Асоціації міст України схвалило Концепцію змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади.

Про це повідомили в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Там стверджують: Асоціація міст України на сьогодні єдина, хто підготував як концептуальне бачення, так і текстові пропозиції до законопроєкту конституційних змін щодо місцевого самоврядування та територіальної організації влади.

У ній, зокрема, пропонується запровадити дворівневе місцеве самоврядування:

1) первинний рівень – муніципалітет (один або декілька населених пунктів з навколишніми територіями);

2) вторинний рівень – область (спільні питання жителів муніципалітетів області).

Муніципалітети можуть об’єднуватися, роз’єднуватися, змінюватися, перейменовуватися за умови підтримки цих питань відповідними муніципальними радами відповідно до закону. Парламент може визнавати муніципалітети з великою чисельністю населення окремими муніципалітетами-областями (наприклад: муніципалітети з населенням понад 700 тисяч жителів, міста Київ та Севастополь).

Також правління АМУ затвердило свої пропозиції до проєкту Закону України «Про внесення змін до Конституції України щодо місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади».

Асоціація міст України надіслала ці документи Президенту України, Верховній Раді та Кабінету Міністрів і звернулася з проханням врахувати їх при публічному обговоренні конституційних змін.

Серед деяких аспектів позиції АМУ щодо місцевого самоврядування пропонується, зокрема, що на базовому рівні органи місцевого самоврядування називаються «муніципалітети», голова – «мер», а скасування актів муніципальної ради можливе лише в судовому порядку.
«Також важливо, що коли у громаді виникає конфлікт і муніципальна рада оголошує недовіру голові – обидва органи мають йти на вибори, адже вигравати має громада, тобто ми з вами», – сказав О. Слобожан.
Нині демократичному процесу обговорень конституційних змін заважають закритість і поспішність підготовки цих змін. Важливо, щоб у процесі обговорень були прийняті такі рішення і документи, які забезпечать незалежність, інклюзію, справедливий контроль і фінансову забезпеченість делегованих повноважень. І надважливим є те, щоб у ході публічних обговорень ключовою залишалась саме думка громад, – вважає виконавчий директор АМУ.

Асоціація міст України, яка об’єднує 878 громад, наголошує, що залучення її представників при опрацюванні остаточного тексту проєкту змін до Конституції України в частині місцевого самоврядування та територіальної організації державної влади є вкрай важливим. Саме такий шлях сприятиме досягненню консенсусу та порозуміння щодо внесення змін до Основного Закону нашої держави.

«Асоціація міст України на сьогодні єдина, хто підготував як концептуальне бачення, так і текстові пропозиції до законопроєкту конституційних змін щодо місцевого самоврядування та територіальної організації влади. Ми готові до діалогу та переконані, що позиція громад має бути врахована. Адже саме на них лежить відповідальність за надання якісних послуг та створення гідних умов життя для громадян, що і є метою реформи, яку мають закріпити зміни до Конституції», – прокоментував підготовку змін до Конституції щодо місцевого самоврядування виконавчий директор АМУ Олександр Слобожан.

Окремо Олександр Слобожан наголосив, що модель місцевого самоврядування в Україні має вибудовуватись відповідно до українських потреб, адже не можна повністю переносити досвід інших країн, на чому і наголошують усі міжнародні партнери.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *