В Арцизькому районі терміново створюють Главанську ОТГ

16 лютого жителі села Главани, що в Арцизькому районі, вирішили створити Главанську сільську об”єднану територіальну громаду.

На зборах були присутні 360 мешканців, більшість з яких віддали свій голос за створення територіальної громади з центром у селі Главани. Сільсьра рада пропонує об”єднатися в майбутню ОТГ суміжнім селам: Задунайській, Новоіванівській, Деленській і Прямобалківській сільським радам.

Як повідомила СИЛІ ГРОМАД Главанська сільська голова Тамара Капова, процес створення громади загальмував, бо раніше не всі сільські ради погодились на об”єднання. Наразі згоду надала Прямобалківська сільрада, чекають схвальної відповіді від с. Нова Іванівка. Натомість село Делени, яке навіть розглядало можливість стати цетром потенційної ОТГ, вирішили приєднатись до Арцизької ОТГ. Як стверджує сільська голова, це зафіксовано в рішеннях депутатів, затверджених на сесіях, хоча протягом 2018-2019 рр в Деленах не проводились громадські слухання стосовно майбутньої долі села.

Як зазначають в Одеському РВ Асоціації міст України, село Главани цілком може претендувати на статус адміністративного центру майбутньої громади: населення складає 2150 чоловік, має розвинену інфраструктуру, школи, садки, будинок культури, амбулаторію. Важливу роль відіграє й те, що між селами потенційної Главанської громади є непогані дороги з твердим покриттям.

На жаль, у перспективному плані, підготовленому Одеською ОДА, в Арцизькому районі запропоновано створення двох ОТГ, більшу територію району віднесено до Арцизької ОТГ, – чиновники чомусь не передбачили можливості визначити додаткові центри для майбутніх спроможних громад, та й не вивчали думки людей на місцях.

Відзначимо, що всього тиждень тому, в Главанах відбулися громадські слухання, – тоді на збори прийшло 167 людей, які підтримали приєднання до майбутньої Арцизької ОТГ. Але поштовхом до створення власної громади для селян стало те, що за день до нових зборів Прямобалківська сільська рада на народному віче надала згоду на приєднання до села Главани. Ситуація в с. Пряма Балка не з простих – більшу частину земель перебуває у державній власності ( обробляє Селекційний інститут), тоді як сільський бюджет отримує мізерні доходи. Тож свого подальшого майбутнього в Арцизькій ОТГ, що об”єднує більшу частину району, селяни не бачать, – тому й прагнуть змін.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *