Від Героїв Крут до сучасних визвольних змагань: в Татарбунарах провели патріотичні діалоги

Січень багатий на події. І це – не лише новорічно-різдвяна низка свят. В українській історії січень навіки закарбувався у соборно-визвольних подіях, які кардинально змінювали життя країни, утверджували державність, самостійність та незалежність.

“Патріотичні діалоги” – саме такий формат спілкування започаткували організатори зустрічі, яка відбулася у Будинку дитячої та юнацької творчості в м. Татарбунари. У залі зустрілися випускники татарбунарських шкіл з учасником бойових дій на сході Тарасом Апонюком та викладачем історії Олександром Виходцем.

Спілкування вийшло насиченим та цікавим. Вчитель історії Олександр Виходець на основі історичних фактів розповів про прагнення українців до єднання та соборності. Події сторічної давнини нині повторюються, і про це свідчив Тарас Апонюк, сучасний воїн, борець за свободу України, магістрант історичного факультету Київського університету ім. Т. Шевченка. 25-річний Тарас Апонюк – учасник Революції Гідності, історик за освітою.

АпонюкУ 2014 році я не міг залишитись осторонь тих трагічних подій, пішов добровольцем у батальон особливого призначення “Січ”. Після цього я потрапив в добровольчий батальон ОУН, а в 2015 році, коли його було розформовано, пішов в армію і служив 3 роки в підрозділі 79-ї десантно-штурмової бригади. За цей час мене було двічі поранено, нагороджено орденом “За мужність” 3 ступеню. Хотів би нагадати, чому важливо ті події які відбулися, пов”язати і час визвольних змагань 1918 року і час сьогоднішніх подій. Дуже часто в нашому українському суспільстві, не тільки ту, в Татарбунарах, а й в Києві, Одесі, можна почути з приводу патріотизму “Мені це нецікаво, мене це взагалі не стосується, я собі в Польщу поїду чи в Америку, там краще”. Враховуючи що я ще й історик, я вивчаю історію Польщі, Сполучених Штатів, і ці країни теж не стали в один день такими благополучними. Вони не в один день побороли корупцію, і не в один день прийшли до того динамічного розвитку, який мають, це дуже складний процес. Вони жертвували, в них є свої герої, вони шанують своїх героїв, це для них дуже важливо. Тому треба брати в цьому також пеевний приклад. Тому що ми молода країна, і ви молоді. Майбутнє нашої держави насправді залежить від усіх нас, кожного”, – виступив перед школярами Тарас Апонюк.

Про трагічні події 29 січня 1918 року під Крутами розповіла учениця Юлія Окишор. Учасники патріотичних діалогів мали можливість висловити власне бачення щодо розвитку держави, обмінятися думками, поспілкуватися з основними спікерами.

Ми разом намагалися визначити сутність та напрямки розвитку національно-патріотичного руху у нашому регіоні на основі історичних та сучасних прикладів українських визвольних змагань”, – розповіла після заходу модераторка зустрічі Вікторія Алексєєнко.

Як виявилось, поспілкуватися з учасником бойових дій на Донбасі Тарасом Апонюком – давня мрія старшокласників. І вона збулася у форматі цікавого діалогу.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *