Відроджений Буджак: на Одещині роздамбували місцеві ріки, які впадають в Сасик

На річках Когильник, Кагач і Сарата в верхів’ях Сасика на території Дунайського біосферного заповідника розчистили або демонтували 10 застарілих дамб і штучних насипів.
Як розповіли в природоохоронної організації Rewilding Ukrain, відновлення вільного водотоку на річках дозволить збільшити різноманіття птахів і риби, а також площі луків для випасання худоби, посилить природний захист від повеней і приверне увагу туристів до регіону.
Велика частина коштів на реалізацію проекту було зібрано шляхом краудфандінга в Нідерландах. Мальовничі річки Когильник і Сарата беруть свій початок в Молдові, протікають через вкрай посушливий ландшафт, але в верхній частині Сасика в українській дельті Дунаю утворюють видовищні меандри і петлі.
Річка Кагач є правою притокою Когильника. Неподалік від місця впадання річок у Сасик кілька десятиліть тому в радянські часи було побудовано 10 дамб та Пересип, головним чином для доступу до застарілої вже очисної станції і будинку відпочинку, а також для випрямлення річок на догоду сільському господарству, що також не принесло довгострокового результату. Старі перешкоди, висотою від 0,5 до 1,5 метрів, частково перешкоджали річковій течії, приводячи до фрагментації русла річок і втрат біорізноманіття.
«Разом з Дунайським біосферним заповідником нам вдалося звільнити річки від застарілих перешкод, і я з нетерпінням чекаю весни і високого рівня води, щоб побачити Когильник і Сарату знову природними і вільно поточними, – розповів Михайло Нестеренко, виконавчий директор Rewilding Ukraine. – Крім безпосереднього позитивного ефекту самого проекту, він буде прикладом і моделлю для інших регіонів, де збереглися застарілі перешкоди, що блокують річки, як в нашій країні, так і за кордоном».
дамбаПроектні роботи на річках Когильник, Кагач і Сарата приведуть до відновлення річкового стоку і екосистем. Близько 20 кілометрів річок будуть звільнені для природи і людей. Сазан, лящ, щука та інші цінні види риб, різні види жаб, а також видра знову зможуть тут вільно плавати і розмножуватися. Будуть відновлені місця проживання білої чаплі, каравайки, поганки і інших навколоводних птахів, а також мілководдя, важливі для мігруючих птахів, таких як качки, гуси та кулики. Крім того, порушення проїзних шляхів углиб заповідної території сприятиме зменшенню браконьєрства. Олександр Волошкевич, директор Дунайського біосферного заповідника прокоментував проект:
Проведені роботи важливі для всього біорізноманіття, але мають особливе значення для риби. У Сасику – колишньому морському лимані – в силу цілої низки причин слабо розвинена рослинність, необхідна для розмноження риб. Саме тому в верхів’ях водойми ще 33 роки тому створили заборонену для рибальства зону. Роздамбування значно поліпшить ситуацію. Уже через кілька вітряних днів ми побачили надходження води з Сасика в засушені русла річок і їх промивання. Вершина Сасика і раніше викликала інтерес у рибалок-любителів, туристів, відпочиваючих, а зараз цей інтерес зросте».
Місцеві жителі також отримають користь від затоплення меандров. Збільшення рибних запасів призведе до відновлення рибальства в регіоні. Збільшиться площа луків для випасання худоби, яка зможе переміщуватись всередині території через залишені для неї мілководні переходи. У сезон паводків зменшиться підтоплення місцевих поселень і міжнародної траси Одеса-Рені.    Сасик
Крім того, багатий рослинний і тваринний світ, мальовничі ландшафти залучать українських і міжнародних туристів в регіон, що також сприятливо відіб’ється на місцеву економічну ситуації.
Роботи фінансуються проектом «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю». А також за рахунок коштів, зібраних шляхом краудфандінга в рамках європейської ініціативи по знесенню гребель (Dam Removal Initiative), яку створили організації WWF, Rewilding Europe, Всесвітній фонд міграції риб , The Rivers Trust і ERN France.
Крім підготовчих досліджень, фізичного зносу і розчищення 10 річкових перешкод і видалення їх залишків, проект включає комунікації і заходи для місцевих жителів про результати проекту, а також дослідження можливості відновлення природних систем Когильника і Сарати вище за течією.
Другий етап заплановано на весну наступного року.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *