“Бессарабська ліра” об’єднала літераторів з Кілійщини

Творчий десант поетів, фотографів, художників, прозаїків, майстрів прикладного мистецтва і музикантів, консолідований в творче об’єднання «Бессарабська ліра», що нараховує в своїх рядах уже понад триста учасників, відзначив день народження цієї спільноти.
У зв’язку з цим ліра сприймається не просто як музичний інструмент, а символ, де кожна струна – втілення певного жанру мистецтва.
Відзначаючи свою першу річницю, творче об’єднання презентувало чергову книгу – «Бессарабська палітра», яка увібрала в себе все найкраще з того, що було напрацьовано Кілійський авторами в 10 альманахах, виданих раніше. Вірші, нариси, казки, легенди, оповідання. Шістнадцять імен – автори різних вікових груп, стилів, жанрів – представлені в збірнику, на 300 сторінках якого кожен, навіть найвимогливіший читач, знайде твір до душі.
Автори та ідейні натхненники об’єднання – поет, прозаїк, в пріоритеті досліджень якого історія і культура Бессарабії і Кілійщіни, Михайло Большаков, поетеса, автор пісень Галина Смільгіна-Зоріна і фотохудожник, керівник фотоклубу «Бенераф» Олексій Салло. Кожен з них, як і всі учасники спільноти, – особистості, які заслуговують на окрему розповідь. У плеяді майстрів – художники Микола Дичев, Анатолій Кріуленко, Валерія Левенцова і її учні, майстри фотографії Олексій Салло, Наталя Драгою, Алла Бабкіна, Інна Агаларова, поети і прозаїки Галина Смільгіна-Зоріна, Олександр Вігер, Анатолій Єфименко, Катерина Перепечаєва-Мірчева,Наталія Кучурка-Сбитнева, Євгенія Томша, Галина Мальцева, Іван Гапеев, Сергій Трифонов, Олександр Ханенко, Леонід Дунда, Галина Юр, Євгенія Бейнаровіч, Михайло Большаков … і це далеко не всі імена.
Когорта митців прибуває і поповнюється молодими і юними – адже джерела натхнення, які Кілійщіна здатна пробудити, невичерпні. У числі молодих літераторів – учнівська першої школи Дарина Фарбатюк. Михайло Большаков на правах голови об’єднання розповів про великий досвід, напрацьований протягом цього року.
«Бессарабська ліра» – острівець незалежного спілкування творчих людей Бессарабії! З моменту народження створена в «Фейсбук» однойменна сторінка, де кожен член нашої спільноти може уявити свою творчість: фотографії картин і зразків власних виробів, вірші та іншу інформацію зі світу культури і мистецтва. До речі, нас уже майже 350! Примітний факт співучасті в цьому не тільки кілійців, а й з інших міст і навіть зарубіжних майстрів слова, пензля, фото і прикладних ремесел! У числі основних пріоритетних напрямків нашого об’єднання – літературно-видавнича діяльність, художня фотографія, популяризація художньої творчості. Літературна діяльність – це значне напрямок діяльності нашої «Ліри», – ділиться Михайло Большаков.
На підтвердження перераховує немислиму кількість виданих збірок. Канадським видавництвом «Альтаспера» видано 10 збірників, 2526 сторінок матеріалу, 112 авторських публікацій циклів віршів і оповідань. У їх числі – трилогія «Бессарабські етюди – 1,2,3» кілійських поетів, альманах «Дунайська ліра», двотомник «Буджакського мотиви, поезія і проза», «Дунайські сюжети», «Бессарабські сюжети. Дорогами війни та миру », двотомник« Бессарабська ліра. Поезія і проза ». Географія авторів: Кілія, Ізмаїл, Рені, Одеса, Київ, Маріуполь, Республіка Білорусь.
Видав свою книгу «Записки штурмана» і Олександр Ханенко – талановитий автор, який пише вірші, прозу, казки у віршах і авторську пісню! Михайло Большаков розповів про плідну співпрацю з Ізмаїльським державним гуманітарним університетом: – Професор, доктор філологічних наук, завідувач кафедри світової літератури Тетяна Шевчук і кандидат філологічних наук, доцент ІДГУ Алла Соколова в рамках проекту «Регіональна література і живопис» підготували і адаптували до випуску для бібліотеки університету електронні версії чотирьох виданих в Канаді альманахів проекту «Зірки Бессарабії ». Високою оцінкою «Алмазний Дюк» був відзначений цей проект міжнародним багаторівневим конкурсом імені Дюка де Рішельє в цьому році. А студентка 5 курсу ІДГУ Оксана Муту представляла свої дослідження літературної творчості кілійських поетів під науковим керівництвом професора Тетяни Шевчук на міжнародній конференції по скайп-зв’язку з Тараклійського держуніверситетом імені Г. Цамблака з доповіддю «Образ старообрядців-липован в поемі Михайла Большакова« Вилківський калейдоскоп ». За доповідь «Образ рідного краю в поемі Євгенії Томші« Приїжджайте до нас в Бессарабію »на 5 Всеукраїнської науково-практичної конференції вона зайняла 1 місце, – зазначив Михайло Большаков і в знак вдячності за співпрацю передав вченим грамоти. Активісти «Бессарабської ліри» неодноразово були відзначені грамотами міської ради. І з нагоди дня народження їх плідна робота на благо Кілійської ОТГ в підвищенні культурного іміджу Кілійщіни не залишилася без уваги. Атмосфера панувала святкова і невимушена, звучали вірші, пісні, а учні Кілійської школи мистецтв підготували кілька концертних номерів. Повні творчих ідей, учасники «Бессарабської ліри» створюють нові проекти. Одним з них став проект Галини Смільгіной. В його основу лягла колаборація творчості художників і поетів, які на сюжети живописців написали свої вірші. Результат цієї роботи – відеофільм – став ще однією презентацією в цей день. І цей конгломерат творчих людей не збирається зупинятися! Нехай же «Бессарабська ліра» як і раніше звучить гімном мистецтву!
Авторка – Анна Булій

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *