На землях колишніх німецьких поселень Кілійщини вирощують яблука

Аграрна сфера для Кілійського району має надваливе значення, бо це переважно сільськогосподарський район.  Але мало хто знає, що ці родючі землі на придунайському півдні України колись обробляли етнічні німці…

105 років тому німецькі переселенці заснували на Кілійщині поселення «Фрідріхсдорф» – в перекладі «Федорове село». Так нові володарі землі зберегли ім’я Федора Тульчианова, який і продав їм у 1911 році понад півтори тисячі десятин (1,6 тис. га).

Місце це привабливе своїм розташуванням – воно однаково віддалене від трьох міст Придунав’я – Вилкове, Кілії, Татарбунар. В буджацькому степу колоністи традиційно займалися землеробством, вирощували зернові. На увесь край був відомий млин, який працював майже століття – до 2009 року.

Зі слів місцевого краєзнавця Івана Гапєєва: «Після приєднання Бессарабії до СРСР в 1940 році місцеве німецьке населення покинуло свій Фридріхсдорф, як і багато інших колоністів. Край в той час поспіхом покинули біля 100 тисяч бессарабських німців. Пам’ять про них зберігає спеціальний музей, діючий у Штутгарті».

Вже 1944 року село у складі Ізмаїльскої області отримало нову назву Новомиколаївка. В 2017 році Новомиколаївка увійшла до складу Вилківської об’єднаної громади. Немов шануючи колишню славу зразкових аграріїв, село й зараз відоме далеко за межі своїми смачними яблуками.

З осені до весни мешканці Кілійщини пригощаються соковитими плодами, які виростили вмілі руки спеціалістів Новомиколаївського ТОВ «Дунай-Агро». Мешканцям Кілійської і Вилківської ОТГ, де реалізуються яблучні врожаї, полюбились плоди сорта Голден Делішес, японський сорт Фунзі. Тримає популярність серед споживачів відомий український ренет Симиренко.

Вирощені на щедрій придунайській землі всі сорти підтверджують високу репутацію садів Новомиколаївки.

«Яблоко на ужин, доктор вам не нужен» – з усмішкою примовляє до покупців продавчиня солодкого соковитого товару Тетяна Миколаївна. Їсть сама і нас запрошує…

Авторка – Наталія Журьян

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *