У Чорноморську вважають нові тарифи від Уряду непосильними

У Чорноморській міській раді занепокоєні постановою Уряду, якою встановлюється граничний тариф на послуги теплопостачання населення у розмірі 1400 грн за 1 Гкал. 

Місто буде змушене вишукувати з власних коштів 40 млн гривень, аби оплатити витрати та роботу комунальників. Ці кошти в бюджеті не заплановані, а тому в муніципалітеті побоюються зриву опалювального сезону.

Директор комунального підприємства «Чорноморськтеплоенерго» Анатолій Паншин вважає, що Кабінет Міністрів дещо перевищує свої повноваження, адже тарифи на комунальні послуги встановлюють органи місцевого самоврядування. Саме вони затверджують їх на сесіях місцевих рад, – в той час як дії Уряду, маючи під собою нібито піклування про людей, “підставляють”місцеву владу, нав’язуючи їй

“В Чорноморську тарифи на тепло встановлені на рівні 1700 грн за 1 Гкал, і з 2018 року не змінювались.  Якщо зараз нас змусять знизити тариф для населення до 1400 гривень, це призведе до повного знищення артерії теплозабезпечення України.  Це утопія, дивно хто це взагалі придумав, бо в бюджеті міста не передбачені додаткові витрати. Наші тарифи економічно обгрунтовані, і це легко можна перевірити. А якщо Уряд пропонує знизити тарифи населенню, то хай відшкодовує різницю місцевим органам влади, на плечі яких звалиться цей фінансовий тягар”, – повідомив Анатолій Володимирович в інтерв’ю СИЛІ ГРОМАД.

За останні місяці, розповів пан Паншин, дебіторська заборгованість населення перед КП “Чорноморськтеплоенерго” збільшилась на 2 мільйони гривень. Чорноморці почали гірше розраховуватись за послуги теплопостачання. За інформацією підприємства, 1406 абонентів мають заборгованості на загальну суму 14, 5 млн гривень. Справи боржників розглядають суди, далі провадила виконавча служба, – але результатів це не дає, бо часто з несумлінних користувачів брати немає що.

Крім того, прогнозує Анатолій Паншин, не кращим чином на розрахунках за теплопостачання позначиться і монетизація пільг та субсидій населенню. Адже коли гроші людям “віддають в руки”, вони одразу підуть на товари першої необхідності – харчування, одяг, послуги. І якщо газ, електрику та воду їхні постачальники можуть відімкнути одразу, то боржників-користувачів тепла відрізати від існуючої мережі складніше. А інколи й неможливо.

Щодо скасування постанови Уряду № 560, якою пропонується встановити граничні тарифи на послуги з постачання тепла та гарячої води на рівні 1400 грн (з ПДВ) за 1 Гкал, до прем’єра Олексія Гончарука звернулася і Асоціація міст України. 

АМУ наголошує, що для абсолютної більшості міст такі видатки є непосильними, а впровадження таких змін призведе до повного припинення надання послуг з постачання теплової енергії та гарячої води населенню. Щоб теплопостачання не припиняти, органи місцевого самоврядування будуть змушені зупинити фінансування зарплат педагогам та лікарям, скоротити працівників комунальних підприємств, обмежити соціальні програми, будівництво шкіл та дитячих садочків, ремонт та будівництво вулиць“, – йдеться в повідомленні АМУ.

Окрім того, запропоновані постановою  рішення прямо порушують ст. 142 Конституції України, яка передбачає обов’язок держави забезпечити компенсацію витрат органів місцевого самоврядування, що виникли внаслідок рішень органів державної влади, а також вимоги частини першої статті 15 Закону України «Про ціни та ціноутворення», відповідно до якої Кабінет Міністрів України при встановленні державних регульованих цін на товари в розмірі, нижчому від економічно обґрунтованого розміру, зобов’язаний відшкодувати різницю між такими розмірами за рахунок коштів державного бюджету.
Засідання Уряду, на якому планується розглянути постанову, заплановане на 1 листопада 2019 року.

Авторка – Оксана Піднебесна

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *