Укрупнення районів Одещини: не чотири, а п”ять?

22 жовтня в залі Одеської облдержадміністрації відбувся круглий стіл з обговорення пропозицій щодо удосконалення адміністративно-територіального устрою субрегіонального рівня в Одеській області, за участі одеського представництва Асоціації міст України.

Відкрив зібрання Андрій Крупник, директор Одеського інституту соціальних технологій, доцент ОРІДУ НАДУ при Президентові України.

Маргарита Трипольська, регіональна координаторка проєкту, голова правління ГО “Незалежний центр правових досліджень та ініціатив”, регіональна консультантка з юридичних питань Асоціації міст України в Запорізькій області розповіла, що моделювання майбутніх укрупнених громад відбулося вже в 5-ти областях України. Процес поширюється по іншим регіонам держави.

Ми проводимо дані заходи за кущовим принципом, з запрошенням громадськості, представників органів державної влади. Ми побачили, що позиція в регіонах не завжди співпадає з позицією Міністерства громад та територій. Тому пропозиції від областей можуть бути враховані при прийнятті рішень стосовно укрупнення районів в кожній області України”, – розповіла експертка.

На сьогодні ще нема чіткої назви, як назвати майбутні укрупнені райони: буде це “повіт” чи “округ” – в процесі обговорення. Так само хочуть почути експерти відповідь від регіонів про те, чи повинен залишатися районні бюджети в укрупнених центрах. Які функції і повноваженння у майбутніх округів? Головне завдання нових “центрів” – створити ефективне функціонування органів державної влади, а не місцевого самоврядування. Адже в майбутніх укрупнених районах, які об”єднуватимуть певні ОТГ, мають бути сконцентровані підрозділи МНС, поліції, суди, екстрена медицина, вторинний рівень медицини, Держспоживслужба, податкова, пенсійний та інші служби. Аби вони були доступні для громадян, відстань до цих центрів не має перевищувати 60 км, – хоча для Одеської області це майже невиконуваний показник. Тоді як питання територіальної доступності має враховувати мережу територіальних підрозділів усіх служб, – підкреслюють експерти.Згідно з проектом Мінрегіону, в Одеській області запропоновано створити 4 укрупнені округи – з центрами в м. Одеса, Подільськ, Білгород-Дністровстький та Ізмаїл. Кожен з них відповідає критерію чисельності населення – понад 50 тисяч населеня. Але от районна влада з Роздільної вважає інакше. Сергій Крилов, заступник голови Роздільнянської райради стверджує, що з 2015 року пропозицію утворення ще одного укрупненого центру в м. Роздільна “гуляє” по владним кабінетам. Пропонує об”єднати в своєму окрузі 6 теперішніх районів: Захарівський, Ширяївський, Миколаївський, Березівський, Іванівський, Роздільнянський та Великомихайлівський.

Чому іменно Роздільна? Треба визнати, що в нас одне з найчисленніших міст за населенням. Працює прокуратура, ЦНАП, поліція, була в нас і податкова адмінісрація, яка зараз чомусь віднесена до м. Южного. Спортивна школа, стадіон “Спартак”, найбільш розвинена інфраструктура, через нас проходить траса Одеса-Кишинів, Одеса-Київ, є сільськогосподарські, промислові підприємства, – все це робить Роздільну потужним центром обласного рівня. Вважаю, що треба зважати і на інфраструктуру, а не тільки на кількість населення”, – Сергій Крилов, голова Роздільнянської райради.

На заході активно висловлювалися й інші представники районів Одещини. “Для чого потрібні ці райони? І хто їх буде фінансувати? Можливо, їх створюють для того щоб понизити органи обласноїї влади на рівень районів?..”, – подібні питання озвучували присутні. Серед них – голови Захарівської, Миколаївської, Тарутинської, Саратської, Ренійської, Кодимської, Болградської райрайд, де фактично не створено жодної ОТГ. Голова Савранської райради Олександр Хапатнюковський висловив думку, що проводиити адміністративну реформу і створювати об”єднані громади взагалі недоцільно, бо в державі нема програми економічного зростання. За 5-10 років, каже він, в українських селах не буде кому працювати, – роботи в селі нема, як і перспектив…

Тим часом, залишати все як є, а саме райони в їхньому теперішньому статусі, недоцільно, – переконані в Одеському представництві Асоціації міст України.

Той поділ, який у нас існував, вже давно застарів. У сприйнятті громадян район – це те місце, де можна “рішити питання”. Перший етап реформи відбувся: в Україні створені об”єднані громади, щоб це питання можна було “вирішити” у себе в селі, або в сусідньому. Свої функції райони фактично втратили, вони непотрібні, бо ОТГ отримали всі повноваження, фінанси, аби надавати якісні послуги людям. Тому скільки районів залишиться в Одеській області – 4 чи 5 – ролі не відіграє”, – вважає Юрій Ямковой, консультант з юридичних питань Одеського РВ АМУ.

Як зазначили експерти, процес укрупнення районів вже вступає в активну фазу: по всій території України їх залишать близько 100. Обговорення тривають. Вже зараз в державі є 22 райони, територія яких повністю охоплена ОТГ. Місцеві вибори 2020 року мають пройти за новою системою і вже не передбачатимуть обрання депутатського складу райрад, – а тільки представників місцевого самоврядування.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *