Боротьба за акциз: Асоціація міст закликає Верховну Раду залишити місцевий податок громадам

Залишити місцевий податок з акцизу в бюджетах міст та ОТГ потрібно, щоб не втратити їх фінансову спроможність і бооротись з тінізацією у сфері обігу пального.
4 жовтня у Верховній Раді України група народних депутатів на чолі з Зіновієм Андрійовичем зареєструвала розроблений Асоціацією міст України проєкт Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу, який стосується зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні пального та частини акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального до місцевих бюджетів у 2020 році».
Цей законопроєкт передбачає, що частина акцизного податку з виробленого в Україні пального та частина акцизного податку з ввезеного на митну територію України пального буде зараховуватися до місцевих бюджетів у 2020 році.
Нагадаємо, боротьба за акциз з пального  ведеться не перший рік. Попередній склад Уряду вніс зміни до Бюджетного кодексу України, яким відмінив надходження акцизу з пального у бюджети громад починаючи з 2020 року. Тоді як в рамках бюджетної децентралізації кілька років тому акциз з пального почали зараховувати у бюджети громад.
Тим часом в Асоціації міст наголошують, що місцевий акциз з пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садочків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз з пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.
В Одеській області серед міст та громад, які мають високі доходи бюджетів завдяки податку з акцизу на пальне – Авангардівська, Таїровська, Балтська, Красносільська, Любашівська, Окнянська, м. Южний, м. Чорноморськ, Білгород-Дністровський, Ізмаїл, Подільськ та багато інших. Позбавити громад грошей, які вони отримують від АЗС, які працюють на їхніх територіях, – означає суттєво знизити їхню фінансову спроможність, переконані в Одеському РВ АМУ.
Тому застерігають, що якщо внесений законопроєкт Верховна Рада не  ухвалить, з 2020 року громади щорічно будуть втрачати від 7,7 млрд грн на рік, що значно їх послабить, і в першу чергу, постраждають малі міста та ОТГ.
Втрата спроможності для громад означає повний відкат реформи з децентралізації. Асоціація міст України закликає органи місцевого самоврядування звертатися до народних і місцевих депутатів, а також до Міністерства фінансів України щодо підтримки законопроєкту №2231, який спрямований на збереження зарахування надходжень акцизу з пального у місцеві бюджети”, – наголошують в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.
Тому в Асоціації міст України розраховують на підтримку парламентарів щодо ухвалення законопроєкту, який залишає частину податку з акцизу в місцевих бюджетах.
Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *