Українцям збільшать оплачувану відпустку, але дозволять звільняти “декретниць”

Новий Трудовий кодекс України передбачає зміни терміну офіційно оплачуваної відпустки для українців.
Сьогодні термін відпустки становить 24 календарні дні, а після змін збільшиться до 28 днів.
Уточнюється, що з 28 днів для оплачуваної відпустки планують виділити 7-10 так званих «хворих днів», коли співробітник попереджає, що буде відсутній на робочому місці через:
– захворювання;
– емоційне вигорання;
– стрес і інше.
Якщо термін оплачуваних вихідних перевищено, рішення цього питання залишається за роботодавцем і працівником зокрема. Голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова пояснює, що дане рішення допоможе прибрати корупційні ризики.
Під «корупцією» Третьякова має на увазі придбання лікарняних листів працівниками для додаткового вихідного дня. Згідно з Трудовим Кодексом, є низка причин для звільнення співробітників.
Правками нардепи збираються дати роботодавцям більше приводів для звільнення. Вже існуючі причини: прогул, невідповідність займаній посаді, систематичне невиконання зобов’язань, поява на робочому місці в нетверезому стані і злодійство. Тепер кодекс доповнять наступними пунктами: порушення комерційної таємниці, відсутність щеплень і скоєне правопорушення.
Також роботодавці мають право звільняти вагітних. Компанія сама зможе вирішувати питання про звільнення або збереження робочого місця на час декрету.

One thought on “Українцям збільшать оплачувану відпустку, але дозволять звільняти “декретниць”

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *