В одеському Держказначействі “листи щастя” з проханням повернути кошти містам та ОТГ вважають “нормальною ситуацією”

18 вересня в Одесі відбувся круглий стіл за ініціативи Державної аудиторської служби України та за участі представників міст та громад Одещини. 

Під час заходу виконавчий директор Одеського РВ АМУ В”ячеслав Демченко намагався з”ясувати походження “листів щастя” від Держказначейства.

Нагадаємо, вкінці серпня 2019 року керівники міст та громад розпочали флешмоб #поверіть_кошти_громад, аби привернути увагу до невиплати коштів субвенції на соціально-економічний розвиток, обіцяних Урядом ще 10 липня 2019 року.

Вже після того, як процес був розблоковано і громади почали отримувати перші “транші”, разом з ними прийшли й “листи щастя” від Держказначейства, в яких ОМС просили… повернути кошти назад, на рахунки казначейства! Асоціація міст України наполегливо порадила громадам не повертати кошти добровільно, інакше це розцінюється як відмова від довгоочікуваного фінансування. Між тим, незрозумілу ситуацію на кшталт “даєм, але віддайте” очільниця Держказначейства в Одеській області Віра Слаута не вважає резонансною, і переконує, що громади можуть “спокійно брати гроші і користуватися”.

В”ячеслав Демченко: виконавчий директор Одеського РВ Асоціації міст України:

“Доброслав, Арциз, Болград та інші, – всього 14 громад. Надійшло два транші, на виконання тих робіт, які були заплановані. Раптом з казначейської служби почали надходити повідомлення, з проханням повернути гроші назад! Я прошу пояснити, що це за ситуація, ми в Асоціації міст не можемо зрозуміти, звідки ноги ростуть? Чому ми повинні повернути  ці гроші? Звертається казначейство до голів громад, щоб вони відмовились від даної субвенції. Я прошу Вас, поясніть, будь ласка нам”.

Віра Слаута, начальник головного управління Державної казначейської служби України в Одеській області:

Щоб ви були спокійними без вашого відома, вашого дозволу фінансового органу забрати кошти ніхто не зможе. Інша справа, якщо будуть перерозподілені кошти, будуть змінені планові призначення по об”єктах, будуть підтримані в планах відповідні зміни, тоді вже зобов”язані зробити повідомлення про бюджетні порушення, може бути, а може не бути, може добавлено, може зменшено… Нічого немає особливого або резонансного. Я не розумію, чому це питання піднімається, це нормальна ситуація”, – повідомила чиновниця.

Нагадаємо, минулого тижня керівники міст та ОТГ забили на сполох, бо, як грім серед ясного неба, отримали “листи щастя” від Державної казначейської служби України, у яких на виконання доручення Мінфіну їх просять повернути кошти на соціально-економічний розвиток, перераховані минулих місяців. Вони обурені, оскільки частину субвенції уже спрямовано на конкретні роботи. Адже специфіка використання коштів є така, що розрахунок органи місцевого самоврядування здійснюють після акту виконання робіт, тобто після завершення проведеної роботи підрядником. І відповідно до Бюджетного кодексу України, Державна казначейська служба обслуговує місцеві бюджети, а не втручається у їх виконання.

В Одеському офісі Асоціації міст наголошують, що ці кошти вже передбачено у рішеннях про місцевий бюджет, укладено договори з підрядниками та є потреба у проведенні розрахунків за договорами. Тому рішення Міністерства фінансів України ставить під загрозу надходження понад 105  млн. грн відповідно до розпорядження КМУ в місцеві бюджети, чим їх розбалансовує. А громади отримають боргові зобов’язання та будуть змушені покривати видатки, замість того, аби спрямовувати ці кошти на покращення якості послуг для людей.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *