У Рені зведуть перший в області сміттєпереробний завод, який обігріватиме теплиці

В Одеській області збудують перший в регіоні завод з переробки сміття. В Рені депутати місцевої ради схвалили розробку детального плану території, на якій буде розташовуватися підприємство, передає «Сегодня».

На заводі планують переробляти сміття не тільки з Рені, а й прилеглих сіл. Орієнтовна площа земельної ділянки – п’ять гектарів, розташована по вул. Дорога Дружби, 3. Планується, що землю передадуть в оренду.

Один з важливих моментів – проведення громадських слухань, щоб врахувати інтереси громадськості при розробці детального плану.

Займатися будівництвом заводу доручено ТОВ «Еко Ейр Рені». Як запевнив директор Роман Ільченко, підприємство не принесе ніякої шкоди екології. Навіть неприємних запахів в окрузі, яких так побоюються місцеві жителі, бути не повинно.

«У нашому випадку завод нічого не псує. У нас повний комплекс переробки – 98%. Там немає ні процесу горіння, нічого, тобто запах тільки від машин буде», – розповів Ільченко, додавши, що від заводу до найближчого будинку – майже кілометр.

За словами нашого співрозмовника, підприємство зможе переробляти 55 тонн відходів на день.

«Ми розраховували забирати 90% того сміття, який генерує район», – додає він, а ось теплом, яке буде виділятися в процесі переробки, тут планують обігрівати теплиці, які мають намір облаштувати тут же.

За словами Ільченка, опалювати за допомогою цього тепла будинки невигідно, тому що за таких великих відстаней будуть великі тепловтрати.

Щоправда, спорудження такого заводу – справа нешвидка. Лише на оформлення всіх документів може піти від шести місяців до півтора років. Ще дев’ять місяців піде на саме будівництво.

До слова, сьогодні в регіоні, за підрахунками обласного департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності, налічується 628 місць видалення відходів, загальна площа яких – 1040 гектарів, це в 24 рази більше, ніж територія всіх пляжів Одеси, разом узятих.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *