Визирська ОТГ отримає землю у власність

Визирська сільська об’єднана територіальна громада отримає в комунальну власність земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, в межах позначених перспективним планом формування території громади. 

Передача землі відбудеться згідно з розпорядження кабінету Міністрів від 31 січня 2018 року № 65 “Питання передачі земельних ділянок сільськогосподарського призначення державної власності у комунальну власність об’єднаних територіальних громад”. Про це повідомляє “Лиманська Агенція Новин”.

На третій позачерговій сесії Визирської сільради депутати прийняли рішення про звернення до Геокадастру з питанням про передачу земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність Визирської сільради.

Механізм дуже прозорий і все робиться поетапно. Спочатку приймається рішення, потім пишеться клопотання в Геокадастр, проводиться інвентаризація земель, причому коштом державного бюджету. Далі йде формування земельних ділянок, а потім, за розпорядженням начальника Геокадастра, проходить процедура передачі землі в комунальну власність. Це надасть Визирській об’єднаній громаді можливість контролювати надходження в бюджет від сплати земельного податку та орендної плати за земельні ділянки. Визирська сільрада зможе розробляти генеральні плани не тільки на території населених пунктів, а й на всю територію взагалі. Це дуже вплине на економічний розвиток ОТГ”, – розповіла Анастасія Дорошенко, начальник відділу земельних відносин Визирської сільради.

Після того, як відбудеться передача земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність Визирської сільради, власникам земельних ділянок в садових товариствах, які розташовані поруч з Визиркою та Любополем, буде простіше оформити документи щодо землекористування.

За інформацією Анастасії Дорошенко, інвентаризацію земель Визирської сільради планують завершити до 2020 року, тому бюджет на 2020 рік, формуватиметься вже з урахуванням переданих земель.

Це питання є дуже важливим для Визирської громади, тому що це джерело фінансування бюджету. Тут написано, що з 1 лютого 2018 року Геокадастр повинен провести інвентаризацію земель і за зверненням сільської ради ОТГ, організувати роботу з передачі цих земель в межах об’єднаної громади”, – прокоментував Олег Кутателадзе, депутат Одеської обласної ради.

Також депутат підкреслює, що почастішали випадки виділення Геокадастром земельних ділянок людям, які не проживають на цій території, без узгодження з громадами, тому важливо завершити процедуру передачі земель сільськогосподарського призначення державної власності в комунальну власність Визирської ОТГ.

Уповноваженим органом від держави є Геокадастр. Ми знаємо, що на жаль, безліч рішень по виділенню землі прийнятих Геокадастром, здійснюється без погодження та врахування думки місцевих рад, це на мій погляд неправильно, тому це питання виправив Кабмін. Сесія, яка уповноважена жителями громади, повинна розподіляти й розпоряджатися місцевою землею. Це повинно бути справедливо відповідно до закону, повноваження повинні бути передані вниз, безпосередньо в громаду”, – сказав пан Кутателадзе.

Фото – Лиманська Агенція Новин

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *