У питній воді Болградського району виявили віруси та кишкові паразити

У Болградському районі склалася критична ситуація з питною водою. Фахівці Одеського обласного центру МОЗ виявили в головному питному джерелі півдня Одеської області, озері Ялпуг, збудників інфекційних хвороб вірусної етиології. У воді знайдений ряд вірусів і кишкових паразитів.

Про повідомила начальник відділу Державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Болградського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Гайдаржи.

Проби води були взяті на місці водозабору КП “Міськводоканал”, 1 кілометр вище водозабору і 100 метрів нижче водозабору, – повідомили в райадміністрації. Крім того, зазначають службовці, що особливе занепокоєння викликає ситуація із забезпеченням питною водою села Оксамитне, де немає джерел питної води. Обладнаний в цьому населеному пункті водопровід подає в житлові будинки воду з озера Ялпуг без очищення і знезараження, і не має належної проектної документації.

Ситуацію в районі ускладнює зношеність розподільних мереж міського та сільських водопроводів – зношені більш 50% комунікацій. Крім того, незадовільним визнано якість питної води в ряді бюветів і свердловин. Щоб уникнути групових інфекційних і паразитологічних захворювань, жителям Болградського району рекомендували утриматися від купання в озері Ялпуг.

Крім того, комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій зобов’язала міськводоканал, балансоутримувачів бюветів і свердловин провести дезінфекцію обладнання та мереж.

Як повідомили в РДА, в селі Оксамитному перекриють водопровід. Замість неочищеної води з озера школи і дитячі садки, а також будинки повинні забезпечать привізною водою. Також сільраді радять укласти договори на поставку води питної якості з іншими постачальниками, які мають санітарні паспорти.

Наразі ситуацію тримають під контролем, і вона не впливає на захворюваність населення, повідомили в райадміністрації. Через три дні після того, як проблему обговорили на комісії з техногенної безпеки Болградського району, на місцях вже виконані деякі заходи з очищення обладнання мереж.

Також встановлені терміни, зокрема протягом 2020 року провести заходи фінансування. Вони стосуються не тільки тих підприємств, які зараз надають послуги водовідведення, а й в цілому по району, щоб аналогічні проблеми вирішувалися. Особливо нас турбує водопостачання дитсадків і шкіл. Відділ райадміністрації сформував заявку і направив її керівникам водоочисних підприємств, з проханням забезпечити в першу чергу дитячі установи якісною і безпечною водою”, – повідомила начальник Болградського районного відділу Держпродспоживслужби в Одеській області Олена Гайдаржи.

Карантин у школах і садках не запроваджували, ситуація із захворюваністю не перевищує рівня захворюваності попередніх років.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *