Залякують і не дозволяють ходити до туалету: в Одеській психлікарні жорстоко поводяться з хворими

В Одеському обласному центрі психічного здоров’я, в якому 10 червня 2019 року трапилася смертельна пожежа, персонал неналежним чином доглядає за пацієнтами. Відповідні дані опублікував секретаріат Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Перевірку там провели співробітники департаменту реалізації національного превентивного механізму. За словами працівників департаменту, у відділенні №21 чоловіки скаржилися, що персонал забороняє їм ходити вночі до туалету.

Перебуваючи на лікуванні, один пацієнт отримав перелом ноги і з травня фактично прикутий до ліжка. Цей чоловік стверджує, що за неохайність його б’є по обличчю і залякує санітарка. При цьому йому не забезпечили належний догляд, у результаті чого у нього з’явилися пролежні на тілі. Як уточнюється, призначене йому травматологами оперативне лікування досі не проведено. Моніторингова група зазначила, що після пожежі в закладі, в результаті якої загинули пацієнти і медсестра, вживають заходів для забезпечення безпеки. Однак на вікнах залишаються решітки, навіть у тих палатах, які виходять на закрите подвір‘я з високою загорожею.

«Також неприємно здивував режим обмежень і навіть тих пацієнтів, які перебувають на лікуванні за власною згодою. Вони не можуть виходити за межі відділень, день проводять на обгороджених майданчиках, на лавках і гумових шинах», – сказано в повідомленні.

Моніторингова група також зазначила, що після пожежі в закладі, на вікнах залишаються ґрати, навіть у тих палатах, які виходять в закриті двори з високими парканами.

Крім того, у відділенні №6 заходити до їдальні дозволено лише вишикувавшись по п’ять осіб. До власних продуктів пацієнти мають доступ винятково у встановлений час (10:00 і 16:00). Загалом у 28 відділеннях зараз лікування отримують близько однієї тисячі пацієнтів з психічними розладами. Розміщена лікарня в старих корпусах XIX-ХХ століть, які поступово ремонтуються.

Звіт за результатами візиту буде спрямовано керівництву Одеської обласної державної адміністрації, Міністерства охорони здоров’я України та Державної служби України з надзвичайних ситуацій.

Як повідомляла СИЛА ГРОМАД, у червні в Одесі загорівся один з корпусів психіатричної лікарні (обласного медичного центру психічного здоров’я), розташованої на вулиці Воробйова. Загинули шестеро людей, зокрема й – медсестра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *