У Болградському районі відкрилася сімейна сироварня

Галина і Петро Курдови з села Табаки Болградського району Одещини відкрили сімейну сироварню, де виготовляють різні види сиру за старовинними рецептами.

У складі сирів тільки натуральні інгредієнти – коров’яче, козяче, овече молоко. Роблять бринзу і з овечого молока, і напівтверді сири з коров’ячого та козячого молока. В середньому в день для твердих сирів переробляється тонна молока.

Петро розповів, що в планах родини – створення дегустаційного майданчика. Це дозволить не тільки залучити сюди туристів, а й збільшити кількість робочих місць, а, отже, – і відрахування в бюджет. Але поки на це немає коштів. Галина додає, що сьогодні в Україні таким малим підприємствам не приділяється увага, немає державних програм підтримки, немає пільгових кредитів, тому їм доводиться розраховувати тільки на власні сили і кошти.

Подружжя зберігає сир у підвалі. На полицях розміщуються кілограми “Чорної принцеси”, “Флюгери”, “Вертепу”, “Гібжаліі”.

Тут виробляють сир “Буковинський”, “Сулугуні”, “Буратто”, маринований зі спеціями в олії, сирні рулети та інші. Є експериментальні сири, а є і свій фірмовий “Табакський” з різними спеціями, аналога якому в Україні немає. Всього понад 20 найменувань твердих, напівтвердих сирів та бринзи.

Петро – ініціатор і організатор ідеї. А сир варить безпосередньо Галина, хоча і не має спеціальної освіти, зате має велике бажання вдосконалюватися в цій непростій справі. Сироварня сім’ї Курдових стала учасником пілотного винно-гастрономічного туристичного маршруту “Дороги вина і смаку Придунайської Бессарабії”, в який планується включити міста Болград, Вилкове, Ізмаїл, а також села Криничне і Приморське.

Він реалізується в рамках Проекту ЄС “Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні”.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *