Кризові ОТГ Одещини

Пропозиція президента Володимира Зеленського провести дострокові місцеві вибори в Україні могла б стати дуже доречною для тих громад, де спостерігається непроста, а часом і гостра конфліктна ситуація.

Так вважають в Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України.

Так, наводять приклад Тузлівської ОТГ Татарбунарського району, голову якої Ларису Корнован-Мойсеєнко депутати не допускають до місця роботи. У жовтні 2018 року очільницю громади незаконно відсторонили від посади, пізніше це рішення вона оскаржила через суд. Між тим, 11 червня 2019-го Тузлівський місцевий “парламент” вчергове проголосував за її відсторонення від посади. На робоче місце Ларису Корнован-Мойсеєнко не пускають, звинувачують у надмірних розтратах бюджетних коштів. А остання спроба очільниці зайняти свій робочий кабінет навіть завешилася побиттям. Розгорнуте протистояння призводить до безлічі невирішених питань, – так, сама пані Лариса повідомляла, що 6 проектів, які планувалося здійснити цього року в Тулівській громаді, не виконуються і відкладаються на невизначений час.

Непроста ситуація і в Мологівській сільській об’єднаній тергромаді, що у Білгород-Дністровському районі. Нема порозуміння команди голови Олега Німачука з активом села: сесії проходять бурхливо, подекуди з залученням “тітушок”, які перешкоджають вести відеозапис засідань. Громадяни скаржаться на численні порушення, кажуть, що хочуть перевірити фінансову діяльність громади, бо вже не довіряють владі.

Тривалий час не могла розпочати свою роботу і Таїровська ОТГ, яка межує з Одесою. Через протистояння з депутатським корпусом новому голові Тимуру Хасаєву цілий рік не вдавалося провести першу сесію, створити нові органи влади. Втрачені можливості і накопичені проблеми  – так можна охарактеризувати увесь минулий 2018 рік. НАгадаємо, громада була створена наприкінці 2017, та протягом наступного року не змогла здійснити жоден проект, рахунки були заблоковані, під загрозою опинились виплати у школах і садочках, харчування, робота амбулаторій.  Тільки у 2019-му ситуацію вдалося розблокувати, і громада врешті-решт “запустилася” в роботу. Заступником голови Таїровської ОТГ призначено Наталю Чегодар, яка тривалий час обіймала високі посади в Одеському регіоні. Саме на неї мешканці громади покладають сподівання на ефективну взаємодію з усіма органами влади, порозуміння між депутатським корпусом та виконкомом.

В Одеському регіональному відділенні Асоціації міст України не приховують: непорозуміння в ОТГ Одещини, конфліктні ситуації, які там виникають, жодним чином не йдуть на користь громадам.

Ми не маємо повноважень втручатися у складні процеси, які переживають окремі громади. Але пильно спостерігаємо за всім, що відбувається, і наголошуємо: вирішення усіх ситуацій, що зайшли “в глухий кут”, має відбуватись в рамках законності, і виключно у правовій площині. Це запорука ефективної роботи органів місцевого самоврядування.”, – підкреслив Юрій Ямковой, регіональний консультант АМУ.

Проведення дострокових місцевих виборів могло б стати корисним для тих органів місцевого самоврядування, які не можуть впоратись зі своїми обов’язками, – вважають в Одеському відділенні Асоціації міст. Адже кожна гостра ситуація, яка триває в органах влади довгий час, “підриває” довіру до місцевої влади:

Через затяжні “розбірки” й розбіжності, які існують зараз в громадах, в першу чергу страждають люди: бо поки місцева влада з’ясовує стосунки, мешканці не отримують якісних послуг, уваги до своїх проблем. Замість того, щоб ефективно працювати на розвиток своїх територій, ремонтувати школи, дороги, покращувати харчування в дитсадках, у кризових громадах Одеської області влада зав’язла в конфліктах по самі вуха. І це неприпустимо, – забувати, для чого була запроваджена реформа децентралізації влади в Україні: не для міжусобних війн, а для покращення життя громадян”, – зазначила регіональна консультантка АМУ Оксана Піднебесна.

А ще, наголошує консультантка, вагомим фактором ефективної взаємодії, порозуміння керівництва ОТГ зі своїми мешканцями є якісна комунікація. Якщо влада відкрита, вчасно інформує своїх мешканців про всі процеси, які відбуваються на її території, пояснює їх, залучає різні групи населення до своїх проектів, – розгорнутих протистоянь не виникає. І навпаки: закритість органів влади і непрозорість у прийнятті рішень породжує в людей сумніви й недовіру.

Джерело – Одеське РВ АМУ

ФОТО – з офіційної сторінки Тузлівської ОТГ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *