Зернова піраміда чи велике “кідалово”: аграрії Одещини не можуть забрати зерно з елеваторів. ВІДЕО

Біля входу на Заплазький хлібоприймальний пункт неспокійно. Кількадесят фермерів Любашівського району зібралися разом. Схвильовані: кажуть тут, за огорожею, їхнє зерно, яке вони здавали на зберігання, але не можуть повернути.  Два дні тому аграрії дізналися, що їхнє збіжжя, через незаконні оборудки холдингу “Агроінвестгруп”, до якого належить ХПП, було продане з аукціону.

Василь Лук’яненко,  місцевий товаровиробник, розповідає:

Завезли зерно на Заплазький елеватор і нам не віддають його. Вже 4 місяці боремося з цим, пишемо дисти владі, ніхто нічим не допомагає. Постраждалих 150 чоловік, у кожного по різному, у того 10, у того 20 тонн. Ми коли завозили це зерно, нам говорили, будемо зберігіти його безплатно, а потім ми у вас його купимо, чи віддамо, такі розмови були”.

Тим часом нові власники елеватора, які купили виробничі потужності, – будівлі, споруди й техніку, – переконують: зерно не їхнє, а тільки зберігається на складах.

Ганна Марущак, в.о. директора компанії “Елеватор Плюс”:

Ми до зерна не маємо жодного відношення, воно опечатане в наших складах. Служба СБУ, АРМА, представники прокуратури опечатали, ми не маєм туди доступу. Більше того – воно нам страшенно заважає, бо ми розуміємо – на носі жнива, нам треба буде організувати прийом нового врожаю”.

Пані Ганна підтверджує, що АРМА (Агентство хз розшуку та менеджменту активів) продало зерно, яке зберігалося на складах Заплазького ХПП, аби воно не псувалося, не перетворювалося на сміття. Але досі до підприємства ще ніхто за ним не звертався. Дії фермерів вважає незаконними, тому не мож допустити їх до складів. Тим часом аграрії обурені: кажуть, це їхнє збіжжям, яким хтось незаконно розпорядився:

“Як вони мали право його опечатувати? Ми здали його на зберігання, ми хочемо своє забрати назад!”, – не стримує емоцій один з простестувальників.

Ми були в Президента, СБУ даємо документи, нам дають відповідь, що до нашого зерна не мають відношення. Прокуратура теж – до нашого зерна не має відношення. Кажуть, ваше зерно – їдьте і забирайте. Ми ось і приїхали”, – пояснює найактивніший учасник протесту, фермер Василь Феденчук.

З відкритих торгів, які відбулися 30 червня, аграрії дізналися, що збіжжя, яке зберігається на складських приміщеннях Заплазького ХПП, вже продане новому власнику, – причому за ціною, втричі дешевшою за реальну.

Тим часом, фабула цього конфлікту визрівала з початку 2019 року. Один з найбільших зернових операторів, одеська компанія “Агроінвестгруп” залишила без зерна і грошей кілька десятків товаровиробників. Обставини великої афери  стали відомі після того, як Аграрний фонд в Одеській області вирішив перевірити своє зерно на одному з елеваторів, але їхніх працівників туди не пустили. Подібна ситуація повторилася на Березівському, Білгород-Дністровському, Ізмаїльському, Раухівському, Аліягському та Заплазькому елеваторах. Як тоді повідомляла Всеукраїнська аграрна рада, з вказаних елеваторів було вивезено 90% продукції, підсумкова потужність зберігання яких складає 300 тисяч тонн зерна.

Вже 31 січня 2019 року представники банків-кредиторів компанії заявили, що холдинг “Агроінвестгруп” перестав розраховуватись із боргами, а зв’язок з топ-менеджерами втрачено. Нацполіція відкрила кримінальні справи за фактом крадіжки зерна холдингу і подала у розшук власників “Агроінвестгруп” Миколу Кучеренка і його сина Віталія Кучеренка, за підозрою у шахрайстві.

За оцінками Української зернової асоціації, збитки галузі від дій “Агроінвестгруп” сягають 120 млн доларів. У результаті шахрайської схеми постраждали сотні одеських товаровиробників і контрагентів. На усіх елеваторах, які входили до мережі холдингу, поміняли керівництво, звільнили працівників, а майно реалізували як заставу – тепер воно належить іншим власникам.

заплази

Резонансну історію з “Агроінвестгруп” ЗМІ вже охрестили “зерновою пірамідою”. Зневірені аграрники, що зберігали своє зерно на Заплазькому ХПП, зрозумівши, в яку халепу втрапили, мають намір не допустити вивезення зерна зі складських приміщень збанкрутілого підприємства. Тим часом на місце прибули кілька підрозділів поліції, – з Любашівського, Балтського й Савранського районів. Підключився до ситуації й голова Любашівської районної ради Сергій Паровик. Розповідає, – кілька місяців тому зустрічався з власниками “Агроінвестгруп”, бо вже тоді була критична ситуація по розрахункам з людьми за земельні паї. Зараз повністю підтримує місцевих фермерів.

Розрахувалися з людьми за паї по “Зеленогірському”(місцеве підприємство – Авт.), закрили 300 га оренди. Але по елеватору я не знав, що у нас буде стільки проблем, я особливо не передбачував. І сьогодні вже є приклад, що чужі для Любашівського району люди зібрали манатки, обманули всіх, і державу. Перш за все у нас не має бути тут неправомірних дій, захватів, кровопролиття”, – звернувся представник влади до присутніх.

заплази

У телефонній розмову голові райради Паровику вдалося зв’язатися з головою Аграрного фонду в Одеській області. Там кажуть: вони теж потерпілі, бо куди ділося зі складів зерно державного запасу – так само не знають, і радять фермерам доводити свою правоту і компенсувати втрати через суди.

Представники поліції зі свого боку погодились додатково опечатати склади зі збіжжям, аби ніхто не зміг вивезти з них майно, яке перебуває на зберіганні.

Авторка – Оксана Піднебесна

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *