На кону життя екіпажу: військові водолази латали умовну пробоїну під час тренування в Одесі

Навчання на глибині 5 метрів – в Одесі провели вишкіл для військових водолазів. Вони мали заварити пробоїну корабля нижче ватерлінії. Головна мета – навчити військових моряків працювати у екстремальних ситуаціях.

Військові водолази готуються до зварювального вишколу. Замість звичайного гідрокостюма – одягають так званий “сухий”. Він ширший, а головне – захищає в морі від струму. За легендою тренування, під час морського походу на борту українського корабля виникла пробоїна.

Умовно корабель отримав пошкодження й особовий склад судна не може справитися з поступанням води, тому було прийнято рішення по герметизації корпусу за допомогою водолазів, накладання дублера для герметизації корпусу корабля”, – пояснив старший водолазний спеціаліст дивізіону ВМС Вадим Дехта.

Працюють по троє – поки один у морі заварює діру, решта на суші забезпечують зв’язок та подають за сигналом водолаза струм.

Під водою святкує свій 26-й День народження Анатолій Довгошеєнко. Хлопець навчається в інституті ВМС і вже три роки працює водолазом.

Важка робота, потребує гарної фізичної загартованості й міцного стану людини. Якщо в тебе день народження, завдання все одно треба виконувати, в будь-якому випадку”, – зазначає учасник вишколу.

Поки водолази відпочивають, інструктори оцінюють зварені під водою шви.

Тут можливо всередині є шлак. Як для ремонту причалу, цього достатньо, але під тиском, якщо буде газопровід чи нафтопровід, тут може бути витік нафти чи газу в цьому місці, тому треба переробляти”, – пояснює інструктор зі зварювання Іван Євсеєнко.

Проводити зварювальні роботи під водою можна на глибині до шістдесяти метрів, але в Україні таких фахівців поки що немає. Нині військові моряки тренуються завглибшки 5 метрів. Підводне зварювання – один із найскладніших видів робіт водолазів. Олег починав цим займатися ще 8 років тому у Севастополі. Після анексії Криму перевівся до Одеси.

Дуже важко зайняти тактичне положення, так як в воді плавучість висока. На мене груз вішали для того, щоб максимально міг погрузитися на воді, але якщо їх буде більше, мені буде важко й буду швидко втомлюватись”, – ділиться учасник вишколу Олег Горобець.

Загалом участь у тренінгу беруть 16-ро водолазів – курсанти інституту ВМС та кадрові військові моряки. Вишкіл безплатний, проводять його волонтери школи військових водолазів спільно з електрозварювальним інститутом ім. Бориса Патона.

Цей зразок проходить міжнародний екзаменаційний стандарт. Вартість підготовки цивільного водолаза, включаючи підводне зварювання у провідних школах, сягає 15-20 тисяч доларів”, – розповідає організатор тренінгу Костянтин Миргородський.

Практикувалися учасники вишколу кілька днів, а передував цьому тритижневий теоретичний курс. Головна мета – підготувати військових водолазів до роботи в екстремальних умовах. Адже від цього може залежати життя екіпажу.

Джерело : 5 канал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *