Акерманці пікетували мерію через завищені тарифів на воду

В Білгороді-Дністровському все-таки вирішили підвищити тариф на водопостачання для населення до 35 гривень за 1 кубометр. Це вдалося зробити менше ніж за добу після зміни складу виконкому на минулій сесії.

Нагадаємо, питання підвищення тарифу на воду в Білгороді-Дністровському обговорювалось впродовж кількох місяців. Однак підтримки більшості членів виконкому ця пропозиція не знаходила. Частина складу виконкому вимагали крім зміни тарифу якісних перетворень на КП «Білгород-Дністровськводоканал».

Перед засіданням виконкому 29 березня під будівлею міської ради близько десяти аккерманців з плакатами влаштували акцію протесту проти підвищення тарифів. Крім завищеної вартості протестувальники нарікали на низьку якість питної води.

 «Та куди ж його підвищувати. Вже вище 25 гривень тариф. Напевно в Україні немає таких цін, як в Одеській області. Ми що тут мільйонери? Нехай нам пояснять, як ми можемо платити за цю воду та такої якості. Нехай ця вода була б хорошої якості, ми були б згодні платити. Але її пити взагалі не можна. Мити посуд не можна», – розповіла одна з протестуючих.

На засіданні виконкому  виступив депутат Одеської обласної ради Віктор Андрєєнков, який закликав керівництво міста зняти питання з порядку денного, оскільки проблему водопостачання в місті неможливо вирішити за рахунок населення.

Однак заступник міського голови Сергій Чорнокульский звинуватив депутата обласної ради в організації політичного шоу, щоб довести водоканал до критичного стану. Сергій Чорнокульский запропонував заслухати доповідача та розпочати розгляд питання з тарифами.

Під час обговорення з’ясувалося, що на сьогодні повна собівартість тарифу на воду для населення повинна складати близько 37 грн за 1 куб. метр води. Але таку цифру визнали «шокуючою» для громадян, погодившись на невелике зниження тарифу.

Під час засідання міський голова Алла Гінак вкотре наголосила на необхідності прийняття нових тарифів. В разі неухвалення відповідного рішення місто буде змушене вже наступного місяця виділяти кошти водоканалу для оплати за електроенергію з бюджету. Ці кошти знову доведеться «знімати» з фінансування міських проектів. Однак мерія вже робить кроки для вирішення проблем з водою. Практично повна заміна мереж водопостачання обйдеться у близько 226 млн гривень. Місцева влада вже працює з грецькою компанією та Одеською ОДА для залучення кредитних коштів від європейських банків.

Засідання виконкому завершилося активними суперечками. Зокрема, в бік міського голови лунали звинувачення у бажанні перекласти власну безвідповідальність на плечі звичайних громадян. Однак це не вплинуло на результати голосування. Рішення щодо підвищення тарифів було прийнято та набуде чинності через 15 днів.

Нагадаємо, тепер в місті встановлений тариф на воду в розмірі 34,11 грн за 1 куб. метр води для мешканців приватних будинків та 35,71 грн за 1 куб. метр води для мешканців багатоповерхівок. Такі тарифи значно вищі, ніж в Одесі чи Києві.

Автор – Роман Петровський

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *