Любашівська ОТГ хоче мати власний геріатричний центр і хоспіс

Любашівська селищна об’єднана територіальна громада активно вирішує питання охорони здоров’я і надання соціальних послуг своїм мешканцям. 

До Центру надання первинних медико-санітарних послуг громада перераховує субвенцію, яку виділяє держава на охорону здоров’я. У сімейних лікарів можуть обслуговуватись громадяни, які уклали з ними декларації, поки що не відмовляють й іншим. Всього ж населення ОТГ складає 11,5 тисяч чоловік.

Про плани стосовно подальшого реформування медичної галузі в Любашівській громаді СИЛА ГРОМАД поспілкувалась з селищним головою Геннадієм Павловим.

“Плануємо створити власний територіальний центр для обслуговування літніх людей.  І будемо робити там амбулаторію. Район в свою чергу, прийняв рішення віддати нам приміщення терапії в Любашівській ЦРБ, яке вже не використовується. Це дуже добротна, двоповерхова будівля. На другому поверсі 5 років тому був дуже хороший ремонт зроблений, ми зараз прийняли його на баланс. От саме з колишньої терапії зхочемо зробити приміщення для перебування літніх людей – вони зараз в Зеленогірському, наші любашівчани, але так як ми вже ОТГ, заберемо своїх людей сюди”, – поділився Геннадій Павлов.

Павлов

Крім того, у планах керівництва громади – створення хоспісу на 10 ліжкомісць для людей, які важко хворіють, і не мають рідних, котрі могли б їм фізично допомогти чи доглянути. У деяких любашівців похилого віку, приміром, є діти, але вони живуть далеко або працюють за кордоном. Фінансувати з місцевого бюджету таких хворих не мають права, – розповідають в селищній раді, а от створити комфортні умови для їхнього перебування й догляду цілком можливо.

На створення геріатричного центру і хоспісу може піти від півтора року до двох. Але таким чином, переконані у селищній раді, громаді вдасться що називається “вбити одним пострілом двох зайців”.

По-перше, вразливій категорії людей зможуть надавати якісні соціальні послуги. По-друге, створять додаткові робочі місця у громаді, а їхні податки, знову ж таки, поповнюватимуть місцевий бюджет. По-третє, – важливо зберегти цінні кадри, медперсонал, який скорочується через закриття кількох відділень у Любашівській ЦРБ.

“Тим більше, як відомо, в охороні здоров’я відбуваються скорочення , то ці медсестри, санітарки, візьмем їх туди, це вже навчені люди, з освітою, вони надаватимуть якісні послуги. Ми вже зараз зацікавлені в тому, щоб платити своїм працівникам гарну заробітну плату, будемо шукати можливості, і надавати нашим людям ці соціальні послуги. Кожен день підкидує нові ідеї, саме життя підказує, як діяти правильно. Найголовніше – створити здоровий колектив, який працюватиме за єдиним принципом – відноситись до немічних так, як хочеш, щоб відносились до тебе”, – розповів очільник громади.

Любашівка

Серед планів Любашівської ОТГ – чимало проектів, зокрема створення власного ЦНАПУ (Центру надання адмінпослуг) у будівлі колишньої типографії, її громада вже взяла на свій баланс. У квітні громада планує прийняти до себе усі заклади освіти, а влітку збирається розбудувати центральну площу в Любашівці.

Нагадаємо, Любашівська ОТГ утворилась у 2018 році, об’єднавши 12 населених пунктів трьох сільських рад – Агафіївської, Сергіївської та Іванівської. Загалом громада налічує 11,5 тисяч населення. А її особливість і перспективи розвику – у вигідному географічному розташуванні: її територією проходить один з найбільших державних шляхів, – Одеса-Київ, а також Кишинів -Полтава та Одеська залізниця.

Автор – Оксана Піднебесна

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *