Децентралізація по-американськи: світовий досвід об’єднання громад

Наприкінці минулого століття сотні невеликих американських міст потерпали від глибокої кризи. Сьогодні, завдяки реалізованій реформі децентралізації, вони перетворилися на населені пункти зі значними бюджетами, ідеальними дорогами, а іноді навіть і з власними аеропортами.

Місцеве управління в США відноситься до так званої англо-саксонської моделі, для якої характерні:

– відсутність прямого підпорядкування нижчих органів вищим у будь-яких питаннях;

– значна роль комітетів (комісій) представницьких органів у місцевому управлінні;

– управління міською та сільською місцевістю організаціями різного типу;

– вибори ряду посадових осіб місцевого управління безпосередньо населенням.

Місто Дюбюк в штаті Айова називають «Шедевром на Міссісіпі». Але так було не завжди. 30 років тому воно перебувало у глибокій кризі. Закривалися виробничі об’єкти, тисячі людей втратили роботу. Криза була настільки сильною, що кожен десятий житель виїхав з міста. На сьогодні, завдяки успіху впровадження децентралізації і нової місцевої системи управління, місто потрапило на сторінки найбільш впливового американського журналу «Forbеs».

Задля забезпечення ефективного управління містом була створена ціла спеціальна корпорація, сьогодні в ній працює до 700 осіб. Повноваження самого мера досить обмежені, містом керують, як великою приватною компанією. Мер і міська рада – виборні посади, вони займаються питаннями місцевої політики. Професійний міський менеджер вирішує повсякденні питання, він відповідає за все – від озеленення территорії до залучення інвестицій. Сьогодні у місті працює велика кількість бізнес-центрів, є порт і навіть свій аеропорт. Багато інвесторів готові вкладати гроші в Дюбюк.

Інший приклад – місто Лівінгстон у штаті Монтана, одне з типових американських містечок, яких у країні багато. У місті проживає лише 7 тисяч мешканців. Воно було закладено під час будівництва Північно-Тихоокеанської залізниці у 1882 році. Лівінгстон – це місто з класичною архітектурою Середнього Заходу, тут є залізнична станція і зернові ферми, це не дивно. Бо велика частина місцевих жителів займається фермерством. Через місто проходить дорога до відомого Єллоустонського національного парку. До середини 80-х років Лівінгстон здебільше був зорієнтований на залізницю. Зараз, основними джерелами доходу є – туризм та фермерство.

Завдяки централізованому перерозподілу та передачі до виключної компетенції місцевого самоврядування багатьох питань, воно також з успіхом пережило кризу. Зараз у Лівінгстоні функціонує лише одна адміністративна будівля, у якій розташовуються офіс сіті-менеджера, суд, місцеве ЖКГ, пожежна станція і поліцейська дільниця. Будь-яка людина має право зайти всередину, щоб отримати потрібну їй інформацію.

Сіті-менеджера призначає міська рада, яка складається з п’яти осіб. До нього звертаються з усіма пропозиціями, скаргами та проханнями. Членів міської ради обирають городяни раз у чотири роки. Міські органи управління займаються водопостачанням, організацією вивозу сміття, утриманням поліції, швидкої допомоги та пожежної охорони, реконструкцією і плануванням доріг всередині міста, а також створенням рекреаційних зон, спортивних майданчиків та парків для відпочинку жителів. Міська влада сама регулює кількість пожежної та медичної техніки, займається її закупівлею та ремонтом.

Податки, які сплачують мешканці та бізнес, розподіляються до різних бюджетів, від федерального до локальних, але більша їх частина залишається у самому місті. Завдяки цьому громада має можливість постійно покращувати інфраструктуру Лівінгстону.

Саме інститути прямої демократії та вкорінені традиції місцевого самоврядування забезпечували раніше і забезпечуватимуть надалі життєздатність політичної системи США на місцях. Заступник голови Місії США в Україні, Пем Тремонт, на ІІІ Форумі об’єднаних громад наголосила, що впродовж багатьох років, від самого початку незалежності України, США незмінно підтримують ідеї децентралізації та розвитку самоврядування, як оптимальний шлях до покращення життя людей в Україні. Інформацію про цей виступ розмістило на своєму сайті Посольство США в Україні.

«Ми віримо в об’єднані громади та їхню здатність планувати та втілювати у життя нове майбутнє для України. Адже, коли всі українці разом беруть участь у побудові кращої України, програш стає неможливим. На розвиток цих громад Сполучені Штати спрямовують найбільше фінансової та технічної допомоги» – зазначила Пем Тремонт.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *